L'Ajuntament acorda amb l'AMB un càlcul a la baixa del tribut metropolità

Els contribuents de Sant Cugat finalment hauran de pagar un total de 4,2 milions d'euros i no 6,9 com estava previst


  • Comparteix:

Mireia Ingla i Pere Soler durant la roda de premsa / Foto: Cugat Mèdia

Mireia Ingla i Pere Soler durant la roda de premsa / Foto: Cugat Mèdia

L'Ajuntament ha acordat amb l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) un càlcul a la baixa del tribut metropolità pel qual els contribuents de la ciutat hauran de pagar finalment 4,2 milions d'euros i no 6,9 com estava inicialment previst. Després d'un procés de converses i negociacions, ambdues administracions han tancat aquest acord amb l'objectiu de dur a terme les actuacions necessàries per aconseguir un territori metropolità més ordenat en matèria de mobilitat i d'espai públic. Per altra banda, s'està treballant perquè l'AMB assumeixi la gestió de les línies d'autobús urbà dels municipis de la segona corona metropolitana, entre ells Sant Cugat.

En aquest sentit, l'alcaldessa, Mireia Ingla, ha destacat que, tot i que la ciutat haurà de fer front a aquest nou tribut, guanyarà en serveis i infraestructures per assimilar-se a la primera corona metropolitana. Un servei que ja s'ha vist traduït en la reducció del preu del transport públic amb la tarifa plana des de l'1 de gener de 2019.

El tinent d'alcaldia d'Economia, Hisenda i Mobilitat, Pere Soler, ha recordat que l'AMB estava decidida a cobrar el tribut metropolità per la banda alta després de trencar les negociacions amb l'anterior equip de govern, que va presentar un contenciós-administratiu perquè considerava que la base de càlcul proposada no era correcta i perjudicava els interessos dels santcugatencs. Soler ha destacat que 'no es pot anar en contra de l'AMB' en tractar-se d'un ens que ha donat 'en espècies i serveis uns 30 milions d'euros l'últim any'.

Per a què serveix el tribut metropolità?
Aquest tribut finança, tal com ha explicat el vicepresident de l'AMB, Antonio Balmón, les actuacions necessàries per millorar infraestructures, connectivitat, mobilitat i funcionalitat del territori. En l'àmbit de l'espai públic, contribueix a la gestió i el manteniment d'espais naturals, com la Serra de Collserola i la xarxa de 51 parcs metropolitans. En matèria de mobilitat, l'impost 'fa possible un transport públic de qualitat i una mobilitat més sostenible'. Des de l'AMB s'està treballant, asseguren, per assumir les competències en els serveis d'autobusos de la 2a corona i poder millorar la connexió amb altres transports: metro, FGC, rodalies i TRAM. També estan mirant d'implementar el sistema de tarifació social per beneficiar col·lectius com la gent gran i les persones amb discapacitat. L'impost també contribueix al manteniment i la conservació de les rondes de Barcelona.

Per què Sant Cugat i la resta de municipis de la 2a corona hauran de pagar-lo a partir d'ara?
La creació de la tarifa plana metropolitana implica que tots els ciutadans hagin de contribuir econòmicament per finançar els serveis públics. Amb l'equiparació de tots els municipis metropolitans amb el cobrament d'aquest impost, es treballarà també en les mateixes prestacions de serveis públics, en especial de transport. Des de 1992 es cobra aquest tribut a tots els ciutadans de la 1a corona metropolitana, que formaven l'antiga Entitat Metropolitana del Transport (EMT).

Com es calcula i qui l'ha de pagar?
La base imposable és el valor cadastral de cada bé immoble, que fixa el ministeri d'Hisenda i és diferent del que figura a l'escriptura o al que ha pagat el comprador. La quota íntegra s'obté multiplicant aquest valor cadastral pel tipus impositiu. Si el bé immoble gaudeix de bonificacions i reduccions, aquestes es resten de la quota íntegra. Els habitatges que siguin primera residència i no superin els 45.389,47 euros de valor cadastral en queden exempts.

L'han de pagar tots els ciutadans dels 36 municipis metropolitans que siguin titulars d'un bé immoble amb concessió administrativa sobre el mateix immoble o sobre els serveis públics a què estiguin afectes, amb dret real de superfície, amb dret real d'usdefruit i amb dret de propietat.

Quan i com s'ha de pagar?
A Sant Cugat es cobrarà l'impost entre aquest dimarts i el 16 de desembre. El pagament del tribut és anual segons l'any natural i es pot fer a través de les entitats bancàries, ja sigui físicament a l'oficina amb les dades del document o bé mitjançant la banca electrònica, o al portal de l'AMB del tribut metropolità amb una targeta de crèdit.

Al web tributmetropolita.amb.cat es pot consultar tota la informació, així com preguntar altres dubtes a informaciotributaria@amb.cat i al telèfon 93 506 97 56.


Pere Soler

Volem demostrar a l'AMB que tenim ganes de treballar conjuntament. Hem d'aprofitar la nostra característica metrovallesana i aprofitar els serveis i ser corresponsables de les polítiques que es fan.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.