El coronavirus també ataca les empreses de Sant Cugat

Disparitat d'afectació per sectors, però Sant Cugat Comerç i Sant Cugat Empresarial preveuen un cop a l'economia


  • Comparteix:

La restauració té més treballadors contractats i pateix més el tancament / Foto: Cugat Mèdia

La restauració té més treballadors contractats i pateix més el tancament / Foto: Cugat Mèdia

La imatge dels carrers de Sant Cugat deserts, les botigues tancades i les notícies sobre ERTOs tenen també una altra cara, la de les empreses petites, mitjanes i grans que deixen d'ingressar diners als seus comptes i ho veuen magre per poder pagar els sous i les despeses fixes. Comerciants i empresaris busquen alternatives, però consideren que les ajudes que s'han aprovat fins ara no són suficients per pal·liar el revés que suposa haver de tancar durant, de moment, dues setmanes.

ESCOLTA-HO

El sector ho viu amb preocupació i esperen més suport per part de les administracions, com han explicat al 'Sant Cugat a fons' la gerent de Sant Cugat Empresarial, Sílvia Trabalón, i el de Sant Cugat Comerç, Jesus Carballo. El comerç minorista ho pateix especialment perquè els sous dels treballadors i el lloguer suposa una muntanya important sense cap mena d'ingrés, i menys quan aquesta aturada ha arribat de cop. Hi ha altres empreses, com les de tecnologia i serveis, que han pogut implementar el teletreball, com ha explicat Trabalón, però n'hi ha moltes que sense circulació de persones perden tota la seva activitat. 'A Sant Cugat el teixit empresarial està més orientat als serveis, no és tan industrial, per això les empreses s'han pogut adaptar', ha afegit.

En aquest sentit, esperen que es concretin les ajudes als autònoms i a les petites i mitjanes empreses i remarquen que també caldrà solidaritat per part de tothom, tant sector públic com privat. Carballo ha explicat, per exemple, que un propietari de diversos locals del centre ha ajornat la meitat dels lloguers d'aquest mes als comerciants, una mesura que agraeixen però que necessitarà més suport per ser suficient. Especialment en la restauració, que segons ha explicat Carballo, té més persones contractades. Trabalón també ha parlat d'una incipient xarxa d'ajuda entre les mateixes empreses, que intenten donar-se un cop de mà per sortir de la situació.

Les dues associacions s'han posat en marxa per seguir donant suport telemàtic als seus associats. Sant Cugat Comerç ha posat a disposició de tots els botiguers, associats o no, la seva xarxa de suport per les necessitats que siguin, bé sigui per gestionar ERTOs o fer lobby davant els propietaris de locals i administracions públiques. També està treballant en un projecte per donar suport als comerciants que puguin i vulguin segur treballant telemàticament.




Sílvia Trabalón

Fem el seguiment dels socis, com ho estan rebent, com s'organitzen i s'adapten al canvi, que s'allargarà. Hi ha molta iniciativa privada, més en petit format, que intenta ajudar a les empreses del costat.

Jesús Carballo

S'han hagut de quedar a casa i ara la preocupació és què fan amb els seus treballadors, que els volen conservar. I els preocupa el tema dels lloguers.



  • Comparteix:

COMENTARIS

Estamos en un tiempo de incertidumbre, el virus no perdona, mi hija enfermera en un hospital lo sabe bien, hay que quedarse a casa, salir lo imprescindible para lo más necesario, nos jugamos la infección y tal vez la vida, el virus no perdona, yo me pregunto cuantos y cuantos aún no saben que están infectados o al salir imprudentemente juegan con su salud y la de los demás

Alejandro Guardiola Pardell. Enviat el 23/mar/20


OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.