Llum verda del ple perquè Sant Cugat mobilitzi més de set milions per fer front a la crisi del coronavirus

Malgrat la falta d'unanimitat dels grups municipals, el govern podrà destinar sis milions a ajudes directes i rebaixarà impostos


Temes relacionats

Sant Cugat mobilitza més de set milions d'euros per mitigar l'impacte de la crisi del coronavirus (17/abr/20)


  • Comparteix:

La proposta del govern de Sant Cugat per destinar més de set milions d'euros per fer front a la crisi del coronavirus ja és una realitat. El ple municipal ha donat llum verda a les modificacions pressupostàries perquè l'Ajuntament destini 5,9 milions a ajudes directes i es deixin d'ingressar entre 1 i 1'5 milions en matèria d'impostos. Malgrat que les propostes han tirat endavant, no han comptat amb unanimitat plenària: només una de les tres modificacions s'ha aprovat per unanimitat. En les altres dues modificacions Junts ha votat en contra i s'ha abstingut, mentre que Cs s'ha abstingut en les dues.

ESCOLTA-HO

El tinent d'alcaldia de Presidència, Hisenda, Serveis Urbans, Mobilitat i Seguretat, Pere Soler, ha explicat que la majoria d'aquests diners prové del superàvit del pressupost del 2019 i, per tant, la intenció és que no afecti l'exercici d'aquest any, que encara està pendent d'aprovar-se. Tot i això, des del govern asseguren que el pressupost del 2020 inclourà una 'partida de contingència' d'aproximadament mig milió d'euros 'per tenir un coixí' si calgués aplicar més mesures. Tot plegat 'perquè ningú no es quedi enrere'.

Què diu l'oposició?
Junts per Sant Cugat i Cs han posat de manifest la voluntat de 'no posar pals a les rodes' a l'acció del govern tenint en compte l'excepcionalitat de la situació. Des de Junts han insistit a l'executiu en la necessitat de crear un 'gran pacte' entre tots els agents econòmics de la ciutat per definir una acció conjunta davant la crisi derivada de la pandèmia. El regidor Carles Brugarolas alerta que si no es prenen les mesures corresponents amb antelació, 'l'administració local no tindrà marge de maniobra'. En particular, Brugarolas considera que cal treballar perquè les empreses i comerços tinguin una 'despesa zero' per evitar acomiadaments i tancaments en un futur. Junts argumenta que ha donat suport a les mesures en clau social, però ha votat en contra de les econòmiques.

Des de Cs s'ha criticat que impostos com l'IBI se segueixin cobrant. 'Els ciutadans no necessiten que els ofeguin ni ara ni demà', ha lamentat el regidor taronja Sergio Blázquez. També ha criticat que el govern no hagi tingut en compte la participació de Cs per fer front a les situacions derivades de la crisi de la Covid-19.


El paquet de mesures es desplegarà en sis àmbits:
  • Emergència Social
  • S'aplicarà un pla de rescat per a les persones més vulnerables d'uns 3,1 milions d'euros. El govern estudia implementar una renda bàsica municipal, a més d'un 'augment considerable' de la dotació per als serveis socials.
  • Promoció econòmica
  • Es destinarà al voltant d'1,2 milions en ajudes directes relacionades amb la promoció econòmica, a empreses, comerços, autònoms, professionals i entitats de la ciutat. En aquest sentit, el govern local també aposta per un programa 'específic' per a després de l'aturada provocada per la crisi sanitària per 'tenir-ho tot preparat'. Les entitats rebran ajuts directes per pagar el lloguer del local i se'ls aplicaran exempcions tributàries.
  • Habitatge
  • Pel que fa al lloguer, s'atorgaran ajudes directes a famílies i comerços, a més de les mesures anunciades en referència als locals i habitatges que gestiona l'empresa pública Promusa. Des del consistori calculen 800.000 euros destinats a aquest aspecte.
  • Fiscalitat
  • També hi haurà un reajustament de la pressió fiscal; es deixaran de cobrar uns 800.000 euros en concepte d'IBI, taxes i preus públics i s'impulsarà una línia d'ajuts per al pagament del tribut metropolità. El govern ja estan negociant amb l'AMB, 'com a mínim', una moratòria del pagament d'aquest tribut, que estava previst de girar abans de l'estiu.
  • Taxes
  • S'estudiaran els casos que l'empresa s'hagi vist obligada a aturar l'activitat per descomptar el percentatge de taxes que haurien de pagar mentre s'allargui la crisi. A més, el consistori condonarà el cost dels serveis prestats entre l'1 i el 12 de març.
  • Serveis essencials
  • Aproximadament un 10% dels diners previstos en aquest paquet aniran a un reforç dels serveis essencials de l'Ajuntament, també en relació a millores tecnològiques per continuar prestant servei a la ciutadania complint amb les mesures del confinament.

    Des del consistori calculen que la crisi provocarà una reducció d'entre el 15 i el 20% del PIB de Sant Cugat. A més d'un augment de la taxa d'atur, fins ara al voltant del 6%. La intenció, però, és que tothom qui requereixi ajudes i compleixi amb uns requisits se'n pugui beneficiar.


    Pere Soler

    És un pla que l'Ajuntament ha treballat conjuntament i que no està tancat. Tenim l'objectiu que ningú no es quedi enrere.



    • Comparteix:

    COMENTARIS

    HIGH LEVEL, mesura de 1 de primaria, agafo els diners que tinc a la caixa, per fer front a una emergencia, fins aqui hi arribo fins tot jo, existeix un pla mes el.laborat a mig o curt termini??? alguna previsio minima d'impacte real d'aquesta crisis al conjunt del nostre municipi ? s'ha fet o s'han previst fer estudis al respecte ? que hi ha algu.... a l'ajuntament ????

    Pere Ferrer Morello. Enviat el 21/abr/20


    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.