[Crònica] S'esvaeixen les cues, però no els dubtes ni les reclamacions: l'allau d'ERTO satura el sistema

Cugat Mèdia passa un matí a l'Oficina de Treball per posar cara als professionals afectats per la pandèmia


Temes relacionats

[Infografia] Sant Cugat perd en un any 281 empreses per la covid però repunta en el tercer trimestre de 2020 (14/nov/20)


  • Comparteix:

Servei d'ocupació de Catalunya / Foto: ACN

Servei d'ocupació de Catalunya / Foto: ACN

Retards per cobrar i moltes dificultats per apuntar-te a l'atur i demanar cita prèvia per a qualsevol gestió. A l'Oficina de Treball de Sant Cugat ja no hi ha cues, com fa uns mesos, perquè només atenen amb cita prèvia, però el degoteig de gent és constant. N'hi ha que no cobren res des del març, encara que l'empresa hagi presentat un ERTO, n'hi ha que han patit retards i n'hi ha que directament la pandèmia els ha deixat a l'atur. Cugat Mèdia ha pogut parlar amb persones que han hagut de reclamar o, simplement, pregunten dubtes sobre una situació que, en molts casos els és nova. La majoria coincideix, això sí, en què la saturació del sistema fa pràcticament impossible cobrar les prestacions quan tocaria.

El Marc és cuiner i l'empresa on treballava va presentar un ERTO al començament del primer estat d'alarma, ara fa vuit mesos. Des de llavors, no ha cobrat res. Fins ara no havia aconseguit hora per presentar els papers que li requerien i solucionar els pagaments del Servei Estatal Públic d'Ocupació (SEPE).

El cas del David, tot i que també treballava a la cuina d'un restaurant, és diferent. Tenia un contracte que li acabava a l'abril, però el 14 de març també es va veure afectat per un ERTO. A finals de maig se li va notificar la baixa i va fer la sol·licitud al SEPE per cobrar l'atur. A partir de llavors va anar cobrant "el que semblava" aquesta prestació fins a l'octubre. Des del servei d'ocupació li van notificar que la baixa no havia entrat encara al sistema i que li havien pagat uns diners que no li pertocaven i havia de retornar. Ara s'ha quedat sense cap ingrés i amb un deute que ell mateix ha calculat de gairebé 4.800 euros, i encara està en tràmits per demanar que, en tot cas, li descomptin de l'atur. Preguntant a advocats laboralistes, afirma que el SEPE va contractar personal "massivament" sense formar-los, i d'aquí en sorgeixen molts errors.

I l'Ian és cambrer i també està en ERTO. El segon en els últims vuit mesos. Tot i patir algun retard, va poder cobrar-lo bé en la primera ocasió i després de tornar a treballar momentàniament al setembre, ara el tancament de bars i restaurants per frenar els contagis l'han tornat a deixar sense feina.

El Cheema també treballa a la restauració i ni tan sols ha aconseguit cita prèvia. S'hi ha presentat igualment, però no el poden atendre. I, si no t'apuntes, no cobres. Qualifica la situació de "molt greu" i demana a les administracions que treballin per solucionar aquesta "saturació". "T'has d'esperar com a mínim tres mesos", assegura, per aconseguir cita.

Però no totes les persones afectades venien del sector de la restauració. L'escola bressol on treballava l'Arantxa també va presentar un ERTO al març i fins al setembre. Després de dos retards, i d'hores d'espera i reclamació, aquest novembre ha aconseguit rebre l'últim pagament que li faltava.

Al Juanjo, en canvi, el van acomiadar divendres passat. Treballava en tasques d'administració i logística en una empresa del sector de l'aviació que va presentar, també, un ERTO al març. Al cap de tres mesos va tornar a treballar, però ara torna a engreixar la xifra d'atur. Assegura que hi ha empreses, com la que ell estava fins ara, que "s'aprofiten" de la situació per "fer neteja", encara que la facturació no hagi baixat tant com en altres sectors. Al Juanjo la crisi de 2008 el va deixar gairebé nou anys a l'atur, i ara, amb 45 anys, hi ha de tornar. Malgrat tot, està disposat a reinventar-se i treballar "del que surti". Confia, això sí, que la recuperació del mercat de treball sigui més ràpida que la de la crisi de fa 12 anys.










Marc

No cobro des de març. Estic enllestint documentació i sembla que finalment podrem arreglar-ho, però fins ara no he aconseguit ni hora ni contacte a través del correu ni del telèfon.

David

Em diuen que m'han estat pagant uns diners que no són meus i he de retornar. Jo vaig preguntar que com podia ser, i em van explicar que van contractar gent massivament al SEPE sense formació prèvia.

Ian

Van ser set mesos en ERTO. Podies viure però amb més dificultats. Després vaig tornar a treballar al setembre i ara torno a estar en la mateixa situació.

Cheema

Fins que no et registres, no cobres res, i per registrar-te has d'esperar tres mesos. Hi ha gent que no té diners, que no té per menjar, això és molt greu.

Juanjo

Jo ja havia estat gairebé nou anys a l'atur, em va costar molt tornar a trobar feina. Portava més de dos anys i mig, però els és igual. I ara doncs tornem-hi, a l'atur i a buscar noves sortides.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.