Esade Creapolis afronta un concurs de creditors amb un deute de 34 milions

El parc té pèrdues per 17 milions d'euros i una sentència que limita l'activitat a l'ús formatiu i d'innovació


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu d'Esade Creapolis / Foto: Cugat Mèdia (Guillem Babitsch)

Imatge d'arxiu d'Esade Creapolis / Foto: Cugat Mèdia (Guillem Babitsch)

Esade Creapolis ha presentat aquest dijous un concurs de creditors per fer front a la situació econòmica en la qual es troba immers. Segons ha avançat 'La Vanguardia' i ha confirmat Cugat Mèdia amb l'entitat, el parc arrossega un deute de 34 milions d'euros, pèrdues per valor de 17 milions d'euros i la seva principal activitat, dedicada al lloguer d'oficines, ha quedat anul·lada per una sentència que limita l'ús a la formació i la innovació. Amb tot, confirmen fonts d'Esade Creapolis, el parc continua i manté 47 empreses en les seves instal·lacions.

Esade Creapolis està participada per la Fundació Esade, que té el 82% del capital, i per la Generalitat, l'Ajuntament de Sant Cugat i Sant Cugat Empresarial. Des de la seva posada en marxa el 2009, en plena crisi immobiliària, i amb retard, el parc ha centrat la seva activitat en el lloguer d'oficines -que suposa el 80% de l'activitat-, l'organització d'esdeveniments, la innovació i l'emprenedoria.

Ara, però, una sentència ferma de l'octubre passat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) limita aquesta activitat a la innovació i la formació, ja que el dictamen -conseqüència d'un recurs de Núñez i Navarro- anul·la la modificació del PGM feta per l'Ajuntament, que atorgava usos per al lloguer d'oficines. Això, sumat a la crisi per la pandèmia de Covid-19 dels darrers dos anys, ha portat l'entitat a unes xifres econòmiques complicades.

La facturació d'Esade Creapolis ha caigut respecte a períodes anteriors a la pandèmia; un 50% pel que fa als serveis d'innovació; un 80% als d'organització d'esdeveniments; i un 24% als de lloguer d'oficines. En el darrer exercici, el parc va facturar 3,37 milions d'euros i va registrar unes pèrdues per valor de 17, ja que la sentència ha desvaloritzat l'edifici -principal actiu- dels 32 milions d'euros als 14. Amb tot, arrossega un deute de 34 milions d'euros que ha intentat renegociar sense èxit amb els tres principals creditors: l'Institut Català de Finances, CaixaBank i el BBVA. De la seva banda, la Fundació Esade ha plantejat comprar l'edifici per un valor de mercat de 10 milions d'euros. De fet, aquesta opció permetria a Esade ampliar a Sant Cugat la seva oferta formativa.

De moment, però, l'entitat ha decidit presentar un concurs de creditors. Tot i així, asseguren fonts d'Esade Creapolis, l'activitat es manté i està al corrent dels pagaments. Les 47 empreses que hi ha actualment a les instal·lacions, aproximadament el 80% d'ocupació de l'espai, també poden mantenir la seva activitat, ja que la sentència només afecta els contractes posteriors a l'octubre de 2021 i els restringeix a activitat acadèmica (formació, investigació i innovació).

Sant Cugat Empresarial, propietària d'un petit percentatge d'Esade Creapolis, també s'ha vist afectada per la situació de l'entitat. L'expresident i membre de la junta directiva de l'associació, Joan Franquesa, ha explicat a Cugat Mèdia que els afecta "de molt a prop", ja que Esade Creapolis és un projecte en el qual "sempre hi hem cregut molt". Respecte al concurs de creditors, Franquesa afirma que és "un bon punt de trobada" on totes les parts implicades tenen l'oportunitat de "remar junts per buscar solucions".



Joan Franquesa

Ara? Estem a un concurs, veurem com ens en sortim i a partir d'aquí mesurar si és viable o no. També es veurà si hi ha sortides urbanístiques en situació. Jo crec que és un bon punt de trobada, perquè totes les parts implicades remin juntes per buscar solucions a aquest futur del projecte d'Esade, que no podem perdre'l, perquè no deixa de ser un actiu de Sant Cugat que ens singularitza encara més com a ciutat del talent.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.