Esade es queda amb l'edifici de Creapolis

El concurs de creditors atorga a Fundació Esade els actius d'Esade Creapolis per 10 milions d'euros


  • Comparteix:

Imatge del campus d'Esade i Esade Creapolis / Foto: Cugat Mèdia

Imatge del campus d'Esade i Esade Creapolis / Foto: Cugat Mèdia

La Fundació Esade es queda per 10 milions d'euros els actius immobiliaris d'Esade Creapolis fruit de la resolució del concurs de creditors encetat pel parc empresarial per un deute de 34 milions d'euros. Segons ha avançat 'Expansión' i ha confirmat Cugat Mèdia amb l'entitat, el procés públic de subhasta atorga així a Esade l'edifici de 20.000 metres quadrats i l'aparcament de 500 places; així com el mobiliari per 20.000 euros més. Tot i així, l'espai es manté limitat a l'activitat formativa i d'innovació en compliment de la sentència que anul·la la modificació del PGM feta per l'Ajuntament i que atorgava usos per al lloguer d'oficines.

Això, sumat a la crisi per la pandèmia de la Covid-19 dels darrers dos anys, ha portat l'entitat a unes xifres econòmiques complicades. El parc arrossegava un deute de 34 milions d'euros i pèrdues en el darrer exercici per valor de 17 milions d'euros per la desvaloració l'edifici, que han obligat al parc a presentar un concurs de creditors per fer-hi front, i que s'ha resolt principalment amb la compra dels actius per part de la Fundació Esade. Els tres principals creditors són l'Institut Català de Finances, CaixaBank i el BBVA.

Segons la fundació, l'adjudicació de l'edifici permetrà a Esade dedicar aquest espai a la formació acadèmica i, per tant, "avançar en el projecte d'atreure i formar talent". La quarantena d'empreses que resideix actualment a Creapolis es podrà mantenir a les instal·lacions, però no s'hi podrà instal·lar cap altra.

Els motius

Esade Creapolis està participada per la Fundació Esade, que té el 82% del capital, per la Generalitat, l'Ajuntament de Sant Cugat i Sant Cugat Empresarial. Aquesta societat s'acabarà extingint, tot i que encara no hi ha data. Des de la seva posada en marxa el 2009, en plena crisi immobiliària i amb retard respecte a la previsió, el parc ha centrat la seva activitat en el lloguer d'oficines -que suposa el 80% de l'activitat-, l'organització d'esdeveniments, la innovació i l'emprenedoria.

Ara, però, una sentència ferma de l'octubre del 2021 del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) limita aquesta activitat a la innovació i la formació, ja que el dictamen -conseqüència d'un recurs de Núñez i Navarro- anul·la la modificació del PGM feta per l'Ajuntament, que atorgava usos per al lloguer d'oficines. La sentència no afecta els contractes anteriors a l'octubre del 2021, però la situació econòmica dels darrers anys ha portat l'entitat a les pèrdues.

Pel que fa al dret de superfície, el 2007 els jesuïtes el van cedir a la Fundació Esade fins al 2057. A la vegada, la Fundació Esade va traspassar-los a Creapolis i ara els recupera. Per tant, fins d'aquí a 35 anys no tornaran a estar en mans dels jesuïtes.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.