Pol Morillas (CIDOB): 'No estem en una Tercera Guerra Mundial ni en una Guerra Freda perquè cap país ho vol'

El Tribuna Sant Cugat Empresarial debat els efectes de la geoestratègia amb el món empresarial

Captura d'un moment del Tribuna Sant Cugat Empresarial d'aquest dijous / Foto: Ajuntament

Economia

Publicat el 17/nov/22 per Albert Solé

El món empresarial no s'escapa dels efectes de la geopolítica internacional, però la guerra d'Ucraïna ho ha posat en evidència d'una manera molt crua. Per analitzar-ho, el Tribuna Sant Cugat Empresarial ha convidat tres experts com el director adjunt de 'La Vanguardia', Enric Juliana; la redactora d'Internacional de Catalunya Ràdio, Cèlia Cernadas; i el director del Barcelona Centre for International Affairs (CIDOB), Pol Morillas. Cap dels tres no ha pogut respondre cap a on va el món, ja que s'ha demostrat que fets imprevistos com una pandèmia mundial poden fer saltar pels aires totes les previsions de futur de les empreses de Sant Cugat, i del món.

Juliana ha explicat que la relació entre l'economia i la geoestratègia és molt antiga, i ha posat com a exemple una frase que deien els pagesos de Lleida del segle passat: "Pluja, sol i guerra a Sebastopol (l'actual Crimea)"; això volia dir que els pagesos, per tenir una bona collita i vendre bé necessitaven que aquí fes sol i plogués i que hi hagués guerra allà ''perquè nosaltres venguem més blat''.

I traslladat a l'actualitat, el director adjunt de 'La Vanguardia' ha explicat que "l'evolució del món depèn de l'evolució de la guerra d'Ucraïna". Ha posat com a exemple els fertilitzants artificials. "L'encariment del gas afecta la producció de fertilitzant artificial i això afecta els països productors de l'agricultura, que afecta el que mengem".

Per la seva banda, Pol Morillas, del CIDOB, ha enviat un missatge de tranquil·litat davant les previsions més apocalíptiques, en especial després dels míssils caiguts fa pocs dies a Polònia. "No estem en una Tercera Guerra Mundial ni en una Guerra Freda perquè ningú ho vol". Malgrat tot, veus indicis lleus que la guerra a Ucraïna podria començar a encarrilar el camí de la negociació de pau.

La periodista de la secció d'Internacional de Catalunya Ràdio Cèlia Cernadas ha recordat que durant anys ha intentat fer entendre que "allò que passa a 5.000 quilòmetres de Catalunya ens afecta moltíssim". Ara, amb la guerra a Ucraïna i els seus efectes col·laterals, tothom se n'ha adonat.

Morillas, respecte a la relació dels fets internacionals amb l'economia, ha destacat que "Les empreses en general han tendit a creure que l'economia determinava el futur del món, i això ha canviat. La geopolítica avui determina l'economia, i per això les empreses han vist la necessitat de dotar-se de coneixement geopolític i d'escenaris que poden condicionar la seva acció".

Amb la mirada fixada en el futur, Cernadas ha afirmat que "el món està en una cruïlla, però no hem de reaccionar amb por, sinó intentar implicar-nos més". Morillas, per la seva banda, ha admès que "estem en un món en transició, passem d'un món vell cap a un que no sabem com serà, i sempre que passa això és quan les crisis són més dures". I, finalment Juliana ha sentenciat que tot dependrà de com passa aquest hivern i del paper que vulgui jugar Alemanya.




DECLARACIONS

Pol Morillas

Hi ha molt gent que té molt a perdre si la guerra va molt més enllà. I això fa que quan parlavem de mobilització d'arsenal nuclear, la diplomàcia que no es veu diu 'ull amb això' perquè si entrem en aquesta fase entrarem en elements catastrofistes.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Pol Morillas

Les empreses en general han tendit a creure que l'economia determinava el futur del món, i això ha canviat. La geopolítica avui determina l'economia, i per això les empreses han vist la necessitat de dotar-se de coneixement geopolític i d'escenaris que poden condicionar la seva acció.

Your browser doesn’t support HTML5 audio