L'educació pública torna a estar cridada a la vaga aquest dimecres i dijous

Els serveis mínims garanteixen un docent per cada tres aules d'infantil a secundària i el 50% del personal al menjador i les extraescolars


Temes relacionats

Metges i sanitaris, també cridats a tres dies de vaga (23/gen/23)

Vaga indefinida per als lletrats de l'administració de justícia (23/gen/23)


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu d'una vaga d'educació al març a Barcelona / Foto: ACN

Imatge d'arxiu d'una vaga d'educació al març a Barcelona / Foto: ACN

Els sindicats d'educació han convocat dues jornades de vaga per aquest dimecres 25 i dijous 26 de gener en defensa de l'educació i els serveis públics. USTEC-STEs, COS, CCOO, UGT, Intersindical-CSC, CGT i Professors de Secundària són algunes de les agrupacions convocants per assolir millores en el sistema educatiu públic com defensar l'escola en català, augmentar el personal de les plantilles i equiparar els salaris dels professors de Formació Professional. Els sindicats d'estudiants com el SEPC també han convocat jornades de vaga pels mateixos dies per donar suport a la protesta. La Generalitat ha decretat serveis mínims d'un docent per cada tres aules d'infantil a secundària; i 50% del personal al menjador, les extraescolars, les llars d'infants i a l'educació especial.


Manifestacions del 25, 26 i 28 de gener

El 25 de gener es farà una manifestació conjunta des de la plaça de Sant Jaume de Barcelona fins al Parlament de Catalunya amb els treballadors de sanitat i els estudiants, que també han convocat dues jornades de vaga els dies 25 i 26 de gener. El 26 de gener es faran concentracions descentralitzades per a les escoles públiques de Catalunya i el dissabte 28 hi haurà una concentració a la plaça de Sant Jaume entre algunes de les organitzacions que han programat vagues aquesta setmana (sanitat, educació i estudiants).

Millores salarials, el català a les aules i l'ordre del calendari educatiu

Una de les reivindicacions principals d'aquesta protesta són les millores salarials per fer front a la crisi i la pèrdua de poder adquisitiu que ha patit el sector. Per això, reclamen que tornin algunes millores salarials que hi havia previes a les retallades d'aquests últims anys, com els estadis.

Els estadis són un complement salarial que els docents cobraven en arribar als sis anys de feina. Amb les retallades del 2012 el primer estadi, que s'obtenia als sis anys, es va passar als nous. El departament d'Educació ja havia plantejat recuperar aquest estadi als sis anys a partir del desembre del 2023. Segons els sindicats, la nova proposta incorporaria el reconeixement de tots els estadis, no només als de sis anys, i el reconeixement del deute acumulat des de l'aplicació de la retallada, tot i que sense concretar un calendari per cobrar-ho.

Unes altres reivindicacions que fan des dels sindicats són equiparar el sou del personal tècnic d'FP a partir del març del 2023 i augmentar la inversió en educació fins al 6 % del PIB català.

El sindicat vol entrar a negociar altres aspectes "més enllà de l'àmbit pressupostari" com seria el pacte d'estabilitat del personal interí, l'ordre del calendari educatiu que ha canviat en aquest curs i la reducció de dues hores lectives pels professors majors de 55 anys.

Els convocants també reclamen mesures perquè no es perdi el català a les aules i en favor d'una educació més inclusiva.

Serveis mínims municipals decretats als centres educatius per la vaga d'ensenyament

  • Escola Municipal de Música/Conservatori: una persona de l'equip directiu i un terç de la plantilla.
  • Professorat PFI/PTT: una persona de l'equip.
  • Escola Municipal d'Art i Disseny: una persona de l'equip directiu i un terç de la plantilla.
  • Taller Triangle: un/a coordinador/a i un terç de la plantilla.
  • Escoles bressol municipals: Director/a. 50% de la plantilla a Gargot, Cavall Fort, Tricicle, Montserrat, Mimosa i El Niu. 2 educadors/es.


  • Vaga de taxis

    A més de les vagues d'educació i sanitat, també han convocat una jornada de manifestacions el sector del taxi per protestar per les 1.173 llicències VTC que han sorgit enmig de les negociacions entre els sindicats de taxistes i el departament de Territori.

    Els taxistes han convocat una aturada de quatre hores a la Gran Via de Barcelona per dimecres i s'afegiran a la jornada de vaga convocada pel sector de l'educació i la sanitat del mateix dia.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.