Primera jornada de vagues d'educació i sanitat sense incidències a Sant Cugat

A l'espera de dades oficials, els centres han desenvolupat la seva activitat amb certa normalitat


  • Comparteix:

Imatge dels cartells a la porta del CAP de la Mina / Foto: Cugat Mèdia

Imatge dels cartells a la porta del CAP de la Mina / Foto: Cugat Mèdia

Les vagues dels professionals sanitaris i de l'educació del sistema públic s'han desenvolupat a Sant Cugat aquest dimecres sense incidències remarcables, tot i que encara no s'han facilitat dades oficials de seguiment de la protesta al municipi. Els sindicats reclamen per als dos sectors millores salarials i organitzatives. Els centres educatius públics i els tres CAP del municipi han dut a terme la seva activitat aquest dimecres amb 'tranquil·litat' i garantint els serveis mínims decretats. Les dues convocatòries, que s'allargaran al llarg d'aquest dijous, han coincidit amb una vaga indefinida dels lletrats de l'administració de Justícia i que, en el cas dels jutjats de Rubí (partit judicial al qual depèn Sant Cugat), set dels vuit lletrats s'han adherit a la protesta, segons han confirmat fonts sindicals.

Escoles i instituts

Els sindicats USTEC-STEs, COS, CCOO, UGT, Intersindical-CSC, CGT i Professors de Secundària han convocat aquest dimecres i dijous dues jornades de vaga per al professorat dels centres educatius públics. Les entitats reclamen millores en el sistema educatiu públic com defensar l'escola en català, augmentar el personal de les plantilles i equiparar els salaris dels professors de Formació Professional. Els sindicats d'estudiants com el SEPC també han convocat jornades de vaga pels mateixos dies per donar suport a la protesta. La Generalitat ha decretat serveis mínims d'un docent per cada tres aules d'infantil a secundària; i 50% del personal al menjador, les extraescolars, les llars d'infants i a l'educació especial.

Fins a les 12 hores, el seguiment als centres del Vallès Occidental era del 9,59%, segons dades de la conselleria d'Educació. Tot i que encara no s'han facilitat dades oficials del seguiment de la convocatòria als centres santcugatencs, des d'escoles com el Joan Maragall, han confirmat a Cugat Mèdia que les classes s'estan impartint sense cap afectació, ni per part dels docents ni dels pares, que han portat els alumnes com qualsevol altre dia. Altres centres on el dia ha transcorregut amb normalitat són l'Institut-Escola Catalunya, on han faltat pocs professors, l'Escola Jaume Ferran i Clua i l'Escola Collserola, on només han faltat 5 de 35 docents. La convocatòria tampoc no ha tingut un seguiment notable a l'escola Gerbert d'Orlhac, on només un docent ha fet vaga.

On s'ha notat més la vaga és a l'Escola la Floresta, on la vaga ha tingut un seguiment del 50% per part de l'equip docent. A més, dels 228 alumnes del centre, aquest dimecres només han assistit a classe 141.

Pel que fa a les escoles bressol municipals de Sant Cugat, només ha fet vaga una persona. En el cas de l'Escola de Música, l'Escola d'Art, els Programes de Formació i Inserció i el Taller Triangle, no s'hi ha adherit cap persona.

Sistema sanitari

En el cas del sector sanitari públic, la convocatòria compta amb l'adhesió de Metges de Catalunya, Infermeres de Catalunya i la Intersindical, i s'allargarà fins a aquest dijous amb l'objectiu de protestar per la falta de personal i reclamar millores a les condicions dels treballadors i de la sanitat pública a Catalunya. Per aquests dies, la Generalitat ha decretat que els serveis mínims han de garantir el normal funcionament dels serveis d'urgències i de les unitats especials com les UCI o les de neonatologia i els tractaments de quimioteràpia i radioteràpia en situacions urgents o de necessitat vital. Pel que fa als centres d'assistència extrahospitalària, aquesta assistència urgent s'ha de garantir amb el 25% de la plantilla durant el primer dia i s'augmentarà a un terç de la plantilla a partir del segon. També s'haurà d'atendre l'activitat quirúrgica inajornable derivada de l'atenció urgent i greu a criteri de la direcció mèdica i l'atenció d'emergències al 061.

Segons dades de la conselleria de Salut, el seguiment a la Regió Sanitaria Metropolitana Nord, de la qual forma part Sant Cugat, fins a les 9.30 h el seguiment ha estat del 31,2% dels facultatius i del 1,1% de la resta de personal. A l'atenció primària, la xifra s'eleva fins al 33,5% de la plantilla de facultatius i el 3,4% de la resta del personal.

Tot i així, i tot i que encara no s'han facilitat dades dels tres CAP de Sant Cugat, l'activitat als tres centres segueix certa normalitat. Una usuària del CAP Sant Cugat, Neus Ratón, ha explicat que tenia una cita per al seu pare amb la infermera i l'han "atès sense cap problema" i no s'han "sentit afectats" per la vaga.

El seguiment de la vaga arreu del país
La vaga convocada per Metges de Catalunya i la Intersindical-CSC ha tingut un seguiment en el torn de tarda del 23,8% dels facultatius i un 2,9% en la resta del personal, segons han comunicat fins les 18 hores el 70% de les entitats proveïdores al Departament de Salut. Només als Centres d’Atenció Primària (CAP), el seguiment entre el personal facultatiu ha estat del 34,1% i del 6,1% en la resta de la plantilla. En canvi, Metges de Catalunya eleva el seguiment global fins al 75%. En el torn de nit, el seguiment ha estat pràcticament nul, entre el 0,3 i el 0,4%. Al torn de matí, amb un 82% de les entitats proveïdores reportades, el seguiment ha estat del 28% entre els facultatius i del 2,8% a la resta de professionals.

El Departament de Salut ha admès aquest dimecres al vespre una afectació "important" de la primera jornada de la vaga al sector sanitari. En una atenció als mitjans, el director del Catsalut, Ramon Canal, s'ha mostrat convençut, però, que les reivindicacions dels professionals de la salut tenen "solució" i ha fet una crida a tots els afectats a buscar el "desllorigador" de manera conjunta. Canal ha explicat que l'activitat assistencial programada s'ha reduït a la meitat, i ha posat de manifest que l'equip que està al capdavant del Departament des de fa tres mesos treballa per donar resposta als dos vessants de les reivindicacions, el que fa referència a les qüestions organitzatives i el que posa el focus en les millores laborals.

Vaga lletrats de l'administració de justícia

Els lletrats de l'administració de justícia han iniciat aquest dimarts una vaga indefinida per reivindicar que "el ministeri de Justícia executi els acords assolits amb les associacions l'abril passat", on es va acordar un increment salarial que encara no s'ha complert. El lletrat de l'administració de justícia als jutjats de Rubí Ignacio Alberto Negrotti ha confirmat a Cugat Mèdia que el seguiment de la protesta al partit judicial de Rubí és majoritària. Set dels vuit lletrats s'hi han adherit, segons ha concretat Negrotti, que ha explicat que això té una afectació molt directa sobre l'activitat dels tribunals.

Totes les actuacions s'han de fer sota "la fe pública del lletrat". Per tant, sense aquesta figura no es poden celebrar ni vistes ni compareixences, ni declaracions d'investigats. Tampoc es poden proveir demandes, ni tramitar escrits. "Pràcticament es paralitza", concreta el lletrat, qui detalla que tampoc es podran fer pagaments de cap mena, ja que els lletrats de l'administració són els únics que tenen permís d'autoritzar pagaments.

Des del Ministeri de Justícia han explicat que el seguiment de la vaga arreu de l'Estat ha estat del 26,98%.


Neus Ratón

Totalment normal. Teníem hora amb el meu pare per la infermera i l'han atès sense cap problema, no ens hem sentit afectats.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.