'La meva doctora està en el seu dret de fer vaga i m'han ajornat la visita'

Sant Cugat viu la darrera jornada de vagues amb un major impacte a sanitat que en educació


  • Comparteix:

Imatge del CAP Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Imatge del CAP Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Sant Cugat ha viscut aquest dijous la darrera jornada de vagues dels professionals sanitaris i de l'educació pública. Els sindicats reclamen, per als dos sectors, millores en els salaris i en les condicions laborals. A Catalunya, el seguiment de la vaga fins a les 12 h dels professionals del sector educatiu públic ha estat del 5,15%, i del 3,89% al Vallès Occidental, segons dades de la conselleria d'Educació. En l'àmbit sanitari, segons dades de la conselleria de Salut, el seguiment a la Regió Sanitària Metropolitana Nord, de la qual forma part Sant Cugat, ha estat del 35%. En l'àmbit català, Salut xifra en un 22,4% el seguimen de la vaga, mentre que Metges de Catalunya ho eleva fins al 72%. Cugat Mèdia s'ha acostat al CAP de Sant Cugat i a l'Escola Joan Maragall per conèixer quina ha estat l'afectació de la vaga i les opinions dels santcugatencs.


Més afectació a la sanitat que a l'educació

Diversos pacients no han tingut impediments durant el matí. Rosa, ha explicat que tot ha anat "normal, com sempre". De fet, ha admès que no s'havia adonat que estaven fent vaga. La mateixa impressió ha tingut l'Anna, que no ha tingut "cap problema". Josep, que ha anat a actualitzar el seu pla de medicació, tampoc ha tingut cap contratemps, però sí que ha percebut que pràcticament "no hi ha personal".

Malgrat que alguns usuaris no han percebut cap canvi significatiu durant la seva visita, d'altres sí que han notat els efectes de la manifestació sanitària. Per exemple, el Juan, a qui li han cancel·lat la cita en el mateix centre. "Ja m'ho temia quan venia", ha confessat. El mateix li ha succeït a Virginia, que ha declarat que "avui no estava" el seu metge i li han donat cita "per un altre dia". Ella ha argumentat que com ha portat a la seva filla a l'escola, que també estan cridats a fer vaga, i no ha tingut cap dificultat, ha pensat que potser en el centre sanitari tindria la mateixa fortuna.

Alba, infermera del centre, ha detallat que la vaga li "sembla molt bé", perquè han de "reivindicar" els seus drets. "No pot ser que tinguem 10 minuts justos per consulta", ha protestat, i ha afegit que estan "sobreexplotats". En quant els sanitaris que s'han unit a la protesta, ha declarat que "tots els companys de medicina s'han adherit a la vaga", però ha posat en valor el funcionament dels "serveis mínims". Roberto Cuesta, auxiliar d'infermeria, ha fet èmfasis en la saturació que pateixen i en què aquesta situació no contenta "ni els pacients, ni els doctors, ni els infermers", que no poden donar "l'atenció" que els hi agradaria.

Comprensió i acord general en els motius de la vaga

La ciutadania ha coincidit en la comprensió i defensa del dret dels professionals de la salut a fer vaga, malgrat que els hi repercuteixi de manera directa. Aquest ha estat el cas de la Margarida, que tenia una cita i li han anul·lat allà mateix. "La meva doctora està en el seu dret de fer vaga i m'han ajornat la visita", ha dit. De la protesta, ha argumentat que "el que demanen repercutirà" en els mateixos pacients, ja que "demanen tenir més temps per atendre" i els beneficiarà. Margarida ha declarat que també entén la queixa "després de veure els salaris que cobren alguns metges només iniciar".

Isabel, que també tenia una cita que al final no s'ha dut a terme per la vaga, ha explicat que veu bé la manifestació, "perquè tenen molt poc temps per fer la visita".

Cap afectació a l'Escola Joan Maragall

La vaga de l'educació del sistema públic no ha tingut cap incidència a l'Escola Joan Maragall, que ha comptat amb tot el professorat. Sílvia Rodríguez, mestre d'infantil del centre, ha explicat que estan "molt d'acord amb la vaga", ja que es fa per la "lluita" dels seus drets, i ha aclarit que "no ha tingut gaire acollida", perquè "a finals del curs passat" ja van fer "dues o tres".

Catherine, mare de dos infants petits, ha detallat que ahir no els va portar, "per si de cas", però que avui han anat a l'escola amb "normalitat". També s'ha mostrat a favor de la vaga: "em sembla bé". Dubia, mare d'un nen, ha relatat que "han estat dos dies normals" i que "l'escola va enviar un correu a les famílies dient que no faria vaga cap dels professors".

Segons dades facilitades per l'Ajuntament de Sant Cugat, només una persona de l'Escola d'Art s'ha adherit a la vaga, i cap treballador de l'Escola de Música, les escoles bressol, PFI ni el Taller Triangle s'hi han sumat.





Juan

Tenia cita i me l'han cancel·lat, m'ho han dit ara. Jo ja m'ho temia quan venia.

Catherine

Ahir no els vam portar, per si de cas, però avui els hem portat amb normalitat. Em sembla bé la vaga.

Dubia

Per mi han estat dos dies normals, jo m'he adonat de la vaga perquè ahir l'escola va enviar un correu dient que no faria vaga cap dels professors.




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.