El canvi de sistema de subvencions a les entitats per llei provoca 'un cert endarreriment' en el pagament

L'Ajuntament no vol pagar ajudes per assumir les "despeses estructurals" de les entitats, i Junts creu que és un "greu error"


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu de la Festa de Tardor del 2022, la fesa de les entitats / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

Imatge d'arxiu de la Festa de Tardor del 2022, la fesa de les entitats / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

Les queixes de moltes de les entitats de Sant Cugat perquè cobren tard les subvencions anuals ha tingut resposta durant la tertúlia política de Cugat Mèdia, 'El Gall del Monestir'. Els tres grups de govern (ERC-MES, PSC i CUP-PC) han recordat que han hagut de canviar el sistema de pagament de les subvencions perquè estan obligat per llei, i han hagut de passar a un sistema de concurrència pública amb un concurs que només subvencioni l'activitat de l'entitat, però no les seves despeses estructurals, cosa que ha criticat el regidor de Junts per Sant Cugat Carles Brugarolas. A més, des del PSC s'ha admès que la concurrència pública implica un 'cert endarreriment'.


RECUPERA LA TERTÚLIA SENCERA 'EL GALL DEL MONESTIR'

Junts

Carles Brugarolas ha vinculat el problema del retard amb les subvencions amb el fet que els pressupostos sempre s'hagin aprovat tard durant aquest mandat. "Les subvencions s'han vist afectades i l'atorgament d'aquestes ha arribat tard, fins i tot, al mes de desembre". Brugarolas considera que no és una bona gestió "del suport que l'Ajuntament ha de fer a les entitats" i, per això, adverteix que "això posa claríssimament en perill la pervivència de moltes entitats del municipi".

PSC

L'assessor del grup municipal del PSC, Rossend Dou, ha exposat que "el fet que no siguin subvencions directes, sinó que es tramitin mitjançant concurrència competitiva" fa que impliqui "un cert endarreriment". Ha aclarit, però, que "això no té res a veure" amb l'aprovació del pressupost i que aquest tipus de línies de subvenció tenen "el mateix import que l'any 2022" perquè la pròrroga del pressupost és "una còpia quasi idèntica". Les subvencions que no es prorroguen són les nominatives (les que s'adjudiquen sense concurs), però aquestes són molt poques, segons Dou, i es pagaran amb la primera modificació pressupostària de l'any, el mes de març

El representant socialista ha volgut deixar clar que s'han de subvencionar projectes i no estructures d'entitats: "No podem subvencionar una entitat pel simple fet de tenir un NIF; ha de tenir una certa activitat". "Una entitat ha de ser capaç de sostenir-se pels seus mitjans", ha apuntat.

ERC-MES

La regidora d'ERC-MES i tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, ha explicat que l'obligatorietat de seguir la llei de subvencions ha provocat que es busquin "noves vies de col·laboració i relació amb les entitats". Els convenis nominatius "cada vegada són més difícils de tirar endavant" perquè "han d'estar orientats a activitats que només passen una vegada a la vida". Com a exemple, ha dit els actes de celebració dels 140 anys de la Coral La Lira. La resta de projectes s'han d'anar derivant cap a la concurrència pública, que ofereix a tothom "una igualtat d'oportunitats en la dinamització social de la ciutat".

CUP-PC

El portaveu de la CUP-PC i segon tinent d'alcaldia, Marco Simarro, ha destacat que és "lògic que es generi aquest neguit per tenir un pressupost prorrogat" i que els pressupostos "s'han de tenir a l'hora i durant aquest mandant no ha passat, s'ha de corregir en el futur". Tot i això, ha posat en valor que aquest fet no ha impedit "un correcte funcionament de la ciutat".

El portaveu cupaire ha insistit en el fet que les subvencions nominatives tendiran a desaparèixer per llei i que ja ho han anat explicant a les entitats. "Fins aquest mandat moltes subvencions anaven a cobrir despeses estructurals de moltes entitats i, això, per llei, no es pot fer", ha afirmat Simarro, que ha assegurat que no és bo per a ningú que les entitats depenguin financerament de l'Ajuntament. "Estem fent un acompanyament en ajudar a les entitats en aquesta transició", ha conclòs.

Brugarolas ha respost l'equip de govern assegurant que "moltes entitats són deficitàries, però són molt valuoses des del punt de vista social, i això no és relació clientelar". Per això creu que aquest canvi és "una errada immensa", malgrat que sigui per llei. "Hem de buscar camins alternatius com nosaltres hem plantejat amb les al·legacions al pressupost", ha afirmat Brugarolas.

Ciutadans

Finalment, des de Cs, el regidor portaveu, Aldo Ciprian, ha recordat que van "demanar la baixada de subvencions a entitats endogàmiques", perquè "no es podia demostrar el que estaven fent". Per al representant de la formació taronja, moltes entitats van desaparèixer perquè "no tenien sentit, no aportaven res", i ha afegit que "no es pot jugar amb diners públics, és una situació d'emergència econòmica".



Esther Madrona

Crec que és important no només parlar dels convenis nominatius, que cada vegada són més difícils de tirar endavant.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.