Grifols anuncia un pla de retallades, amb un centenar d'acomiadaments a Catalunya

La farmacèutica preveu estalviar uns 400 milions l'any amb 2.300 baixes a tot al món


  • Comparteix:

El conseller delegat de Grifols, Víctor Grífols Déu / Foto: ACN

El conseller delegat de Grifols, Víctor Grífols Déu / Foto: ACN

La farmacèutica catalana Grifols, especialitzada en la producció d'hemoderivats, ha anunciat aquest dimecres un pla de retallades que inclou 2.300 acomiadaments a tot el món, un centenar dels quals a Catalunya. L'objectiu de l'empresa amb seu a Sant Cugat és aconseguir un estalvi de 400 milions d'euros anuals 'optimitzant costos' principalment en l'obtenció de plasma humà, un dels puntals del seu negoci. En aquest sentit, preveu tancar centres de donació i optimitzar la compensació que paguen als donants. De fet, dels 2.300 acomiadaments la major part afectaran la plantilla dels Estats Units. Malgrat això, l'empresa també vol racionalitzar funcions corporatives eliminant duplicitats, punt que afecta les oficines de Sant Cugat.

"Les decisions adoptades, en particular les que afecten el nostre equip humà, no s'han pres a la lleugera", han defensat en un comunicat els consellers delegats de l'empresa, Victor i Raimon Grifols. En aquest sentit, han afirmat que les retallades són necessàries per garantir "l'èxit" de l'empresa a llarg termini. Tanmateix, han anunciat un "pla d'incentius" per "reforçar una cultura de rendiment" de la companyia.

Si bé l'empresa preveu resoldre els acomiadaments als Estats Units amortitzant llocs de feina, en el cas dels acomiadaments a Catalunya caldrà obrir una negociació amb els sindicats. Segons s'ha anunciat, la retallada afecta a la plantilla de caràcter directiu i corporatiu, que està concentrada a Sant Cugat. A Parets del Vallès, on hi ha les plantes de producció de tractaments, l'impacte serà marginal. Al conjunt de l'Estat, la cotitzada té avui uns 4.200 treballadors.

Segons ha argumentat Grifols en la nota de premsa en la qual ha anunciat el seu pla de retallades, l'objectius principal és reforçar la seva competitivitat i crear una organització més "àgil i eficient" tant en costos com en gestió operativa. "Com a resultat d'aquesta iniciativa, Grifols reduirà significativament la base total de costos, millorarà el flux de caixa operatiu, n'impulsarà l'exercici financer i establirà un model operatiu més dinàmic i eficaç", ha ressaltat.

Pel que fa al calendari, l'empresa espera que la major part de les mesures estiguin implementades el quart trimestre del 2023. Tot i això, apunten que la major part de l'estalvi de costos no es veurà reflectit al compte de resultats fins al 2024. "L'execució del pla començarà el primer trimestre del 2023 i es completarà al llarg de l'exercici fiscal, subjecte a la legislació aplicable i a altres requisits", apunten des de l'empresa, que celebrarà els seus resultats de 2022 el proper 28 de febrer.

El passat mes de juny, la direcció de l'empresa ja va anunciar un "ràpid desapalancament" de cara al 2024 reduint la ràtio de deute financer net. En aquell moment es van anunciar desinversions -que no es van especificar- i la decisió de no fer cap nova operació de compra després d'uns anys marcats per adquisicions constants i de gran volum.

CCOO

De moment, CCOO ja ha expressat en un comunicat el seu rebuig a la destrucció d'ocupació que planteja la multinacional i "comparteix la preocupació dels comitès d'empresa" de Grifols davant l'anunci.

La secretària general de la Secció Sindical Interempreses de CCOO del Grup Grifols, Anabel Pimentel, ha expressat a Cugat Mèdia la seva "indiganció" davant les intencions d'una empresa "que no té pèrdues" i que planteja acomiadaments perquè "no obté els beneficis que vol" fruit de "compres desmesurades de companyies". Per això, i a l'espera de rebre tota la informació per part de la companyia, la intenció de CCOO és lluitar per "l'acomiadament zero" i buscar altres vies, tot i que el sindicat està disposat a negociar.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.