Quin és el futur del comerç de la Rambla del Celler?

Els comerciants assenyalen l'increment del preu del lloguer i l'augment d'empreses de serveis com a principals causants de la marxa del comerç

Imatge d'arxiu de la Rambla del Celler / Foto: Cugat Mèdia

Economia

Publicat el 7/mar/23 per Sergi Crusells

Alguns comerços de la Rambla del Celler veuen amb neguit els pròxims anys. Els alts preus dels lloguers dificulten la viabilitat d'algunes botigues, que es veuen forçades a marxar a altres locals, com va passar amb El Celler de Llibres. I els que s'hi queden ho fan amb la tensió de pensar que quan se'ls acabi el contracte també es vegin afectats per aquesta pujada, expliquen els comerciants a Cugat Mèdia.

L'amenaça de la pujada dels lloguers

Alguns comerciants veuen amb incertesa una possible pujada del lloguer dels locals que podria condicionar la seva continuïtat. La gran majoria dels establiments han explicat que tenen contracte per encarar molts anys, però temen que un cop acabi, els ofereixin una pujada de preu tan alta que l'única alternativa sigui marxar. Alguns comerços com El Celler de Llibres o Sant Cugat Esports van patir aquesta situació i van haver de marxar de la Rambla pel que qualifiquen un "lloguer abusiu".

En acabar el contracte, han explicat a Cugat Mèdia que el propietari del local els va proposar un de nou que augmentava molt el preu del lloguer i van acabar decidint buscar un altre espai. Sant Cugat Esports va marxar al carrer de Sant Ramon, just al costat de la Rambla del Celler, on també s'hi ha traspassat la Ferreteria Sant Cugat, encara que en aquest cas per diferents motius. El Celler de Llibres, per la seva banda, ha marxat a l'avinguda de Cerdanyola. El propietari de la llibreria, Pablo Giménez, ha explicat que en aquest nou local paga la meitat de lloguer del que pagava a la Rambla.

L'efecte crida de l'avinguda Cerdanyola

L'avinguda de Cerdanyola pot ser una via d'èxode de molts negocis de la Rambla del Celler que no vulguin sortir del municipi. La vianantització del carrer ha provocat que obrin nous locals a la zona, sobretot botigues d'alimentació. Amb l'execució de la segona fase de les obres, entre el carrer de Borrell i el passeig de Torre Blanca, la previsió és que altres locals estiguin sol·licitats i, de fet, alguns comerços ja els tenen reservats.

Menys comerços i més serveis

Molts d'aquests locals que es buiden deixen de ser comerços per passar a ser empreses de serveis i, per a alguns comerços, això fa que la gent no es quedi ni consumeixi tant a la Rambla del Celler. Segons els comerciants "aquests clients van al servei on tenen la cita o han quedat i en acabar marxen. No es queden per la Rambla".

També apunten que la baixada dels usuaris pot venir per la falta d'aparcament en alguns trams de la Rambla, com el que queda més a prop de l'ajuntament. Creuen que com que no hi ha la possibilitat d'anar amb cotxe, molts compradors que viuen més lluny no troben alternativa i decideixen anar a uns altres grans espais on poder aparcar el cotxe, com podrien ser centres comercials.