Les vendes es mantenen tot i el descens de vianants a l'eix comercial

Sant Cugat Comerç ha encarregat un informe per analitzar el flux de potencials compradors pel centre urbà i als comerços santcugatencs


  • Comparteix:

El carrer Santiago Rusiñol és un dels més concorreguts de la ciutat / Foto: Ajuntament

El carrer Santiago Rusiñol és un dels més concorreguts de la ciutat / Foto: Ajuntament

El nombre de vianants passejant pels carrers del centre de Sant Cugat s'ha reduït, però, en canvi, les xifres de vendes als comerços s'han mantingut. Aquesta és una de les conclusions que es desprenen de l'informe encarregat per l'Ajuntament a la Fundació Comerç Ciutadà a petició de Sant Cugat Comerç. Per augmentar el volum de vianants, des de Sant Cugat Comerç tenen algunes propostes, com l'increment de places d'aparcament o el repartiment de tiquets pels pàrquings. De l'estudi també s'extreu que el percentatge de locals oberts a la ciutat (88,1%) és superior al de moltes localitats catalanes, i que el sector de serveis està guanyant pes a Sant Cugat en detriment del de moda i complements.


Flux de vianants i ràtio de conversió

El següent gràfic, extret de l'informe de Sant Cugat Comerç, mostra l'evolució del volum de vianants a Sant Cugat.
Intensitat Mitjana Diària (IMD) de vianants

Intensitat Mitjana Diària (IMD) de vianants / Foto: Sant Cugat Comerç

Com s'observa a la imatge, la intensitat mitja diària (IMD) de vianants ha passat de 83.386 durant el primer semestre de 2021, a 53.723 en el segon semestre de 2022. Això suposa un descens del 37% en dos anys.

No obstant això, el següent gràfic mostra l'estimació d'operacions mitjana diària (OMD), que és la relació entre els tiquets recollits, el cens i el nombre d'establiments consultats; la IMD; i la ràtio de conversió, que s'aconsegueix dividint l'OMD i l'IMD. El resultat indica el grau d'eficiència de la IMD, és a dir, quantes compres es fan segons en nombre per persones que circulen pel centre de la ciutat.
Ràtio de conversió als carrers del centre de Sant Cugat

Ràtio de conversió als carrers del centre de Sant Cugat / Foto: Sant Cugat Comerç

El gràfic mostra un lleuger augment de l'OMD i una notable disminució de l'IMD tot i que, finalment, no es veu traduïda en una disminució de la ràtio de conversió. Aquesta, de fet, augmenta 0,15 punts percentuals en dos anys, passant del 0,55 al 0,70. Aquí és on s'observa que malgrat el descens del nombre de vianants per l'eix comercial central, el nivell de vendes s'ha mantingut.

Rotació de l'activitat comercial

De l'informe també es desprèn que tant la rotació com la confiança inversora a Sant Cugat són molt estables, en comparació amb el que passa en altres ciutats del territori.
Gràfic que mostra la confiança inversora a Sant Cugat

Gràfic que mostra la confiança inversora a Sant Cugat / Foto: Sant Cugat Comerç

Durant l'any 2022 s'han registrat 109 canvis de sector o situació en l'activitat comercial. Sant Cugat mostra, com s'observa als gràfics, un comportament estable, tant pel que fa al volum general de rotació (tancaments, obertures i canvi de sector) com de la confiança inversora.
Gràfic que mostra l'impacte de la rotació en el cens de Sant Cugat

Gràfic que mostra l'impacte de la rotació en el cens de Sant Cugat / Foto: SC Comerç

Propostes de millora

Segons ha explicat a Cugat Mèdia la gerent de Sant Cugat Comerç, Adela Burgos, des de l'entitat ja estan definint algunes propostes per incrementar el flux de vianants als carrers de la ciutat. La primera proposta consisteix a demanar a l'Ajuntament que augmenti el nombre de places d'aparcament al centre. La segona és regalar hores d'aparcament gratuïtes a la clientela mitjançant la targeta de fidelització de Sant Cugat Comerç. "Si la gent té la percepció que aparcar és gratuït, creiem que vindrà més", comenta Burgos.

La gerent ha avançat que aquestes són les dues primeres propostes que faran al govern que sorgeixi de les eleccions municipals del 28-M, tot i que també ha assegurat que en tenen d'altres en fase d'estudi.

Obtenció de dades i metodologia

Segons explica la Fundació Comerç Ciutadà a l'informe, per extreure aquestes dades han tingut en compte els carrers de l'àrea d'estudi dins dels límits del centre urbà de la ciutat, que sumen una longitud de 10.706 metres.

En aquesta zona, s'hi han instal·lat 19 comptadors dos cops l'any. Paral·lelament, durant el període de comptatge, s'ha demanat a 26 comerços d'aquesta àrea el nombre de tiquets o operacions realitzades.

Burgos ha explicat a Cugat Mèdia que la intenció és continuar posant els comptadors dues vegades l'any, en els mateixos punts i en diferents dates, per veure si el flux augmenta o disminueix en funció de les mesures que es vagin implementant.


Adela Burgos

A través de la targeta es regalen descomptes i crec que seria millor regalar aparcament als clients. Si els clients tenen la percepció que l'aparcament és gratuït, vindran més, sobretot de Mira-sol, Valldoreix, que cada vegada venen menys.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.