L'Ajuntament aplicarà bonificacions en l'IBI al 95% de les finques per evitar que la revisió cadastral dispari la càrrega fiscal

L'IBI s'incrementarà, com a màxim, un 3'7%, dues dècimes per sobre de la previsió de l'IPC

Economia

Publicat el 21/jun/05 per Miquel Herrada

El ple municipal ha aprovat, amb els vots a favor de l'equip de govern, les ordenances fiscals per al 2006, que inclouen un increment de l'IBI de fins el 3'7%, dos punts per sobre de la previsió de l'IPC. Per tal de minimitzar l'impacte de la revisió cadastral, l'Àrea d'Economia ha baixat el tipus impositiu del 0'90 al 0'85 i bonificarà a tots els propietaris que suportin un increment superior al 3'7%, una mesura que afectarà al 95% de les finques residencials. Els grups de l'oposició hi han votat en contra per considerar que es produiran importants 'greuges comparatius' i han anunciat que presentaran al·legacions a les ordenances fiscals.

La Direcció General del Cadastre, que depèn del Ministeri d'Economia i Hisenda, ha procedit enguany a la revisió cadastral conjunta de 23 municipis de l'àrea metropolitana, entre ells Sant Cugat. Aquesta revisió suposa l'actualització conjunta dels valors cadastrals dels immobles dels municipis, amb la finalitat d'homogeneïtzar-los i establir una referència uniforme amb els valors del mercat.

A Sant Cugat, l'última revisió cadastral és de l'any 1995. L'actual revisió dels valors cadastrals -que es fixen, aproximadament, en un 50% del preu de mercat- ha suposat un increment mitjà del 175%, la qual cosa vol dir que les finques multipliquen per 2'7 el seu valor cadastral.

Per tal d'amortir l'impacte d'aquesta actualització sobre l'import de l'IBI que han de pagar els propietaris, l'Ajuntament ha baixat el tipus impositiu del 0'90 al 0'85. L'Àrea d'Economia ha descartat una reducció més important per evitar que hi hagi molts contribuents que vegin reduït l'import de l'IBI en relació a l'any anterior, però aquesta decisió provoca que hi hagi un nombre molt elevat de propietaris que veurien augmentada la càrrega impositiva molt per sobre de la previsió de l'IPC. Per frenar aquesta tendència, l'Ajuntament aplicarà bonificacions a tots aquells propietaris que suportin un increment de l'IBI superior al 3'7%, dues dècimes per sobre de la projecció de l'IPC català. Així ho explica el tinent d'alcalde de Promoció Econòmica i Hisenda, Jordi Joly.

Jordi Joly

Proposem reduir el tipus impositiu al 0'85. Així assegurem que no hi haurà pràcticament cap finca que pagui menys que l'any anterior. Amb això es genera un problema, i és que moltes finques podrien tenir un increment impositiu molt important, però ho resolem amb les bonificacions.


En concret, l'Àrea d'Economia ha previst que les bonificacions afectaran al 95% dels rebuts de l'IBI, és a dir, a un total de 24.915 finques, mentre que només un 1% dels rebuts seran inferiors als de l'any anterior. D'aquesta manera, no hi haurà cap contribuent que hagi d'assumir un increment superior al 3'7% en l'import de l'IBI. Pel que fa a l'increment de l'IBI per a usos no residencials, les bonificacions s'aplicaran a partir d'increments del 10%.

De la seva banda, els grups de l'oposició han coincidit a criticar l'escassa informació que se'ls ha proporcionat abans de debatre les ordenances fiscals de l'any vinent i han anunciat que presentaran al·legacions abans de la seva aprovació definitiva, prevista pel 28 de juliol. Des del PSC, a més, han censurat el 'greuge comparatiu' que provocarà un model fiscal que han qualificat de 'desigual'. Així ho ha dit el regidor socialista Pau Calsamiglia.

Pau Calsamiglia

Es planteja un model que implica que a 10 anys vista, hi haurà sectors que tindran cada any, de forma acumulativa, una pressió fiscal diferent en comparació a altres polígons. És una pressió fiscal discriminada.


Pel que fa a la resta d'ordenances fiscals pel 2006, la mitjana de creixement de la resta de taxes i impostos és del 3'5%, un índex que correspon a la previsió de l'IPC català. La taxa d'eliminació i gestió de residus que s'aplica als comerços s'incrementarà d'un 15%, mentre que la taxa d'ocupació de la via pública que s'aplicarà a les terrasses dels bars del centre de la ciutat pujarà un 20%.