L'oposició no participa a la votació del pressupost, que s'aprova amb els vots de l'equip de govern


  • Comparteix:

L'oposició critica l'evelat cost del manteniment de ciutat i la manca de partides per alguns equipaments

L'oposició critica l'evelat cost del manteniment de ciutat i la manca de partides per alguns equipaments

L'equip de govern de CiU i ERC considera que els pressupostos del 2006 mantenen la voluntat d'eficàcia i de control de la despesa però també un esforç inversor que prioritza l'habitatge públic, les polítiques socials i la urbanització de carrers. Els grups de l'oposició, de la seva banda, creuen que els mecanismes per finançar la inversió provocaran una descapitalització de l'Ajuntament i critiquen l'elevat cost del manteniment de ciutat i l'absència d'algunes inversions importants.

El tinent d'alcalde de Promoció Econòmica i Hisenda, Jordi Joly, ha presentat el pressupost consolidat per al 2006, que ascendeix als 151 milions d'euros, assegurant que palesa una voluntat d'eficiència però sense reduir els serveis a les persones. Joly ha subratllat l'esforç per aconseguir recursos propis sense incrementar el rati d'endeutament, i ha presentat el projecte d'inversions fins el 2007, on es prioritzen l'habitatge públic, la urbanització dels carrers o les infrastructures viàries.

Jordi Joly

Centres socials i habitatges socials construïts per Promusa són 121 milions d'euros, el 57% de la xifra global de 210 milions d'euros. 35 milions d'euros van a urbanització de carrers i places, pla del centre i urbanització de districtes


En el mateix sentit s'ha expressat el regidor d'ERC, Enric Tomàs, que ha assegurat que el seu grup se sent còmode amb uns comptes municipals que promouen els serveis a les persones, la sostenibilitat, els plans de participació ciutadana i la promoció econòmica i del comerç local. Tomàs ha remarcat especialment l'increment de la despesa de les àrees de Polítiques Socials i Joventut i de Medi Ambient.

Enric Tomàs

Per ERC aquests pressupostos tenen com a finalitat principals assegurar i millorar tant com sigui possible la qualitat de vida de les persones. Podríem destacar les partides destinades a les Polítiuqes Socials i Joventut


De la seva banda, els grups de l'oposició han criticat els pressupostos perquè, segons han dit, no inclouen algunes inversions, com la piscina de Mira-sol o la remodelació de les pistes de St. Francesc, entre d'altres. A més, rebutgen la venda de patrimoni per finançar part de les inversions previstes.

Des del PSC, el regidor Pau Calsamiglia considera que la cessió a Promusa de solars com a aportació de capital per a promocions d'habitatge públic suposa una 'pèrdua futura' per a la ciutat i una 'descapitalització' de l'Ajuntament. Calsamiglia creu que el pressupost d'inversions és 'temerari' pel seu finançament i ha apostat per augmentar l'endeutament com una alternativa més viable.

Pau Calsamiglia

No estem d'acord amb la cessió de solars com a aportació de capital per a promocions destinades a la venda. Això serà una futura pèrdua per descapitalització. Aquest pressupost d'inversions, pel seu finançament, és temerari.


El PSC considera que les noves oportunitats pressupostàries, que segons els seus càlculs aporten 12 milions d'euros addicionals el 2006, han desaparegut, absorbides pels increments de la despesa de manteniment de la ciutat. Una factura que també han criticat des d'ICV-EA, per considerar-la com una 'hipoteca pel futur'. El portaveu ecosocialista, Xavier Boix, creu que ERC hauria d'haver introduït als pressupostos d'enguany un gir en aquest model de ciutat.

Xavier Boix

Aquest model de ciutat és car de mantenir. Costa 14 milions d'euros aixecar la persiana cada dia. Això és el 20% del pressupost. És una hipoteca pel futur. ERC hauria d'haver canviat el model, ells abans hi estaven en contra.


A més, els ecosocialistes troben 'dèficits democràtics' en el procés de negociació dels pressupostos perquè, segons diuen, no s'han debatut les partides amb els agents socials implicats.

El PP ha dit que els pressupostos reflecteixen les 'lluites de poder' entre els socis de govern i ha denunciat increments excessius en algunes partides del Capítol I de personal -especialment en òrgans de govern, gerència i presidència-. Els populars també han acusat l'equip de govern de patir 'taquicàrdia publicitària' per destinar, per exemple, 120.000 euros a despeses de protocol. El regidor Rafael Enríquez ha retret que manquin inversions importants i ha acusat l'equip de govern de 'guardar-se' alguns equipaments per motius electoralistes.

Rafael Enríquez

I la piscina de Mira-sol? I la remodelació del Casal de La Floresta? I la Ciutat Esportiva? S'ho guarden per l'any 2007, que és any electoral?


Des de l'equip de govern han rebutjat aquestes consideracions, afirmant que el model de ciutat és sostenible amb una bona gestió que garanteixi l'equilibri entre ingressos i despesa, i rebutjant l'opció d'incrementar l'endeutament, tot i assegurar que, si en un futur calgués, seria una proposta possible.

Per últim, els tres partits de l'oposició han protestat perquè l'alcalde s'ha negat a què es votin les esmenes 'in voce' del grup socialista abans de la votació dels pressupostos. Finalment, les tres formacions no han participat a la votació i els pressupostos s'han aprovat per 12 vots a favor -els de l'equip de govern-, cap vot en contra i cap abstenció. Ara, els comptes municipals entren en el corresponent període d'infomació pública i l'objectiu és aprovar-los definitivament al desembre.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.