López-Clarós demana més cooperació internacional per afrontar el segle XXI

Economia

Publicat el 22/set/06 per Josep Gimeno / Cristina Cullell

L'economista en cap del Fòrum Econòmic Mundial, Augusto López-Clarós, demana que els organismes internacionals s'adaptin a les necessitats actuals per afrontar els reptes del segle XXI. En el fòrum Santcugatribuna, López-Clarós també adverteix que el creixement econòmic de la Xina és insostenible a causa del seu desequilibri comercial.

L'economista considera que les institucions internacionals s'han de modernitzar per ser més eficients davant dels reptes del segle XXI. En aquest sentit, López-Clarós opina que cal incrementar la cooperació internacional en àmbits diversos com el canvi climàtic, els drets humans i els fluxos de capital. Segons l'economista, aquests organismes mundials haurien de gaudir de la jurisdicció suficient per incidir en qüestions d'aquest tipus.

Augusto López-Clarós

El problema és que aquestes institucions no s'adapten a les necessitats del món canviant i tenen una estructura de governabilitat antiga.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



López-Clarós també ha alertat de la insostenibilitat del creixement econòmic de la Xina. L'economista ha remarcat que la progressió xinesa es deu a una moneda artificialment dèbil per potenciar les exportacions. López-Clarós adverteix que aquesta política monetària és inviable a mig termini, a causa dels interessos d'altres potències econòmiques com els EUA i la Unió Europea.

El desequilibri comercial de la Xina explica, segons l'economista, les polítiques proteccionistes d'alguns països.

Augusto López-Clarós

Actualment, la Xina exporta molt més del que importa. Té un desequilibri comercial molt gran amb la resta del món. Aquesta situació és motiu de forta precupació a molts països.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



El convidat al fòrum empresarial també ha dit que el creixement de la Xina també topa amb el canvi climàtic. Segons López-Clarós, la progressió econòmica es veurà frenada per l'amenaça de l'impacte mediambiental.

No obstant això, l'economista ha destacat que les millores dels país asiàtic han facilitat sortir de la misèria a bona part de la població.

D'altra banda, López-Clarós també ha criticat l'educació superior europea. L'economista ha reclamat que s'estrenyi la col·laboració entre la universitat i la indústria per adaptar el sistema educatiu superior a les necessitats de la societat.