Breslau, un altre competidor per aconseguir la seu de l'IET

Economia

Publicat el 29/abr/08 per Adria Claramunt

La ciutat polonesa de Breslau va ser la primera a oferir-se per acollir la seu de l'Institut Europeu de Tecnologia (IET) i és una de les rivals de Sant Cugat per ser la seu d'aquest organisme. Aquesta ciutat de la Baixa Silèsia té més de 600.000 habitants, produeix el 8% del PIB polonès i acull empreses de tecnologia punta com Alstom, Google, Nokia, Siemens, Volvo i Volkswagen.

Polònia rep actualment molts fons de la Unió Europea (UE) i vol aprofitar-los per modernitzar el país i convertir-se en un referent en recerca i desenvolupament (R+D). Així ho va declarar l'actual primer ministre del país, Donald Tusk, en arribar al càrrec. Tusk pretén que Polònia visqui un 'miracle econòmic' similar al que ha tingut Irlanda en la darrera dècada.

Breslau té 10 universitats públiques entre les quals destaquen la Universitat de Breslau i la Universitat Politècnica, amb més de 40.000 estudiants cadascuna. També hi sobresurten la Universitat d'Econòmiques, amb 18.000 alumnes, i la Universitat de Ciències de la Vida i del Medi Ambient, amb 13.000.

Polònia també aprofita la gran quantitat de joves preparats que té i dels salaris encara baixos respecte els països més occidentals d'Europa per atreure empreses internacionals.

Aquesta és l'aposta de l'alcalde de la ciutat, Rafal Dutkiewicz, que vol aconseguir una millora en el nivell de vida dels seus conciutadans i el retorn dels milers de polonesos que viuen fora del país.

La ciutat persegueix la nominació de la seu de l'IET per refer-se de la derrota soferta en la cursa per acollir l'Exposició Universal de 2012, que es farà a la ciutat coreana de Yeosu.