Els expedients de regulació s'incrementen un 156% el primer semestre però afecten menys treballadors que fa un any

Els treballadors de Delphi, manifestant-se al Parlament contra un ERO temporal

Economia

Publicat el 24/ago/09 per Miquel Herrada

Les empreses de Sant Cugat han fet servir amb més freqüència els expedients de regulació d'ocupació (ERO) per ajustar plantilles durant el primer semestre d'aquest any. Fins el juny se n'havien presentat 23, 14 més que en el mateix període de l'any passat. Tot i això, el nombre de treballadors afectats per un ERO a la nostra ciutat s'ha reduït un 12%.

Més expedients de regulació, però menys treballadors afectats. Així han tancat el primer semestre de l'any les empreses santcugatenques. En total, s'han presentat 23 ERO, 14 més que en els primers sis mesos del 2008, el que suposa un increment del 156%. Un total de 1.646 treballadors s'han vist afectats per aquestes mesures. Durant el primer semestre de l'any passat només es va recórrer a aquesta fórmula per ajustar plantilles en nou ocasions, però els ERO van afectar un 12% més de treballadors que aquest any.

Sindicats i alguns analistes preveuen un empitjorament d'aquestes dades al setembre, després de les aturades estiuenques de les empreses. El tinent d'alcalde d'Economia, Jordi Joly, reconeix una certa preocupació però confia en la solidesa de les empreses santcugatenques basades en la innovació i el valor afegit.

Jordi Joly

Les aturades d'estiu fan por, perquè poden ser un punt d'inflexió. Però a Sant Cugat no tenim dades preocupants, tenim una activitat econòmica de valor afegit.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Al conjunt del Vallès Occidental, les empreses han presentat en els primers sis mesos de l'any 407 expedients de regulació, 361 més que l'any passat, el que significa un increment espectacular del 785%. Entre les localitats del nostre entorn, destaca el mal comportament de Terrassa, amb 49 ERO i 1.476 treballadors afectats, un 864% més que l'any passat, i de Rubí, on s'han presentat 41 expedients que han afectat 1.734 treballadors, un 469% més que l'any anterior.

En poblacions més petites l'increment percentual és encara més frapant: a Vacarisses les persones afectades per un ERO han pujat d'un 3.331%, i a Castellbisbal ho han fet un 1.491%. A Matadepera i Rellinars no s'ha registrat cap expedient de regulació d'ocupació en el primer semestre de l'any.