El món de la cultura lamenta l'increment de l'IVA


  • Comparteix:

El teatre és un dels sectors afectats / Font: Femarec

El teatre és un dels sectors afectats / Font: Femarec

Teatres, galeries, artistes i cinemes carreguen durament contra la decisió del govern de l'estat d'incrementar al tipus d'IVA dels productes culturals. Aquest sector considera que aquesta mesura comportarà una caiguda del consum i creu que és un atac a un àmbit que pateix la crisi de manera especial. El món cultural santcugatenc mira cap a Europa on la majoria de països apliquen mesures de foment i promoció de la cultura com a contrapunt de les propostes del govern espanyol.

El responsable de la Galeria Canals, Josep Canals, ha criticat amb duresa aquesta mesura que, segons assegura, posa l'estat a la cua d'Europa ja que l'IVA que s'aplica a les galeries de la gran part dels països europeus se situa entorn el 8%, mentre que a l'estat fins ara era del 18%. El galerista lamenta que s'opti per mesures impositives d'aquesta mena en lloc de promocionar la cultura com a motor econòmic i de coneixement del país.

Josep Canals ha explicat que l'increment de l'IVA fins al 21%, fins ara aquests espais tributaven un 18%, col·loca a les galeries davant del dilema d'aguantar com puguin o tancar. En aquest sentit, apunta que darrerament han tancat 30 galeries d'un total de 200 arreu de Catalunya.

Josep Canals

El dilema és si podrem aguantar. De més de 200 galeries n'han tancat 30 arreu de Catalunya. Això farà més difícil aguantar la situació.


Els artistes veuen com les seves creacions passaran de tributar un 8% a un 21% quan les posin a la venda. La presidenta de l'associació d'artistes Firart, Imma Pueyo, s'ha mostrat sorpresa per aquesta decisió que ha qualificat de molt greu.

Imma Pueyo

Altres països potencien la cultura com a font de coneixement i de vida. És una decisió molt greu i els artistes estan preocupats i indignats.


La gestora cultural del Teatre La Unió, Marta Serrés, ha explicat que en l'àmbit de les arts escèniques aquest increment repercutirà en el cost dels espectacles i en el preu de les entrades. Serrés ha assegurat, però, que la intenció de la Unió és absorbir fins on puguin aquest increment per evitar que se n'hagi de fer càrrec el públic.

Marta Serrés

Ja hem comentat que intentarem fer un esforç perquè la pujada no es tradueixi en un increment del preu de les entrades.


Tots els consultats per Cugat.cat han fet evident el seu malestar i la voluntat d'iniciar mobilitzacions per intentar revertir aquesta pujada de l'IVA tot i que encara no hi ha cap decisió presa al respecte.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.