Els comerciants reben amb temor l'augment de l'IVA


Temes relacionats

La Cecot, Sant Cugat Comerç i Sant Cugat Empresarial, en contra d'apujar l'IVA (11/jul/12)


  • Comparteix:

El material escolar té un augment de 17 punts percentuals de l'IVA

El material escolar té un augment de 17 punts percentuals de l'IVA

La pujada de l'IVA que ha entrat en funcionament aquest dissabte desperta el recel dels comerços i establiments dels diferents sectors afectats. Tot i que la nova tarifació té diferent afectació en funció del sector, la majoria de les botigues consultades per Cugat.cat han exposat el seu temor davant una eventual caiguda del consum a partir d'aquest mes. La tendència de la demanda, però, s'ha invertit aquesta última setmana d'agost amb un repunt de les compres abans de l'entrada en vigor del nou impost.

Els comerços que venen material escolar són els que reben el cop més fort amb un IVA que passa del 4 al 21%, a excepció dels llibres de text, mapes i partitures, que continuen tributant el tipus superreduït del 4%. El president de la Coordinadora d'AMPA de les escoles públiques de Sant Cugat, Amadeu Pi, calcula que aquest augment suposarà un increment d'entre 20 i 25 euros en la despesa de les famílies de cara al nou curs.

Esquivar l'IVA ha estat l'objectiu de les famílies la setmana prèvia a l'1 de setembre, dies en què les grans superfícies han fet l'agost en detriment del petit comerç, segons la consulta de Cugat.cat. El cap d'establiments de la cooperativa Abacus, Paco Moraleda, ha afirmat que les vendes han pujat un 10%.

Paco Moraleda

Des de mitjans d'agost estem notant un increment de vendes. Les llibretes són el producte que surt més mal parat de la pujada de l'IVA.


La clientela de les perruqueries també s'ha espavilat aquesta última setmana per evitar un augment del tribut del 8 al 21%. No obstant això, professionals com els de les perruqueries Joan Serrano i Anna Muñiz, intentaran absorbir part d'aquest increment en no tenir marge per pujar preus i la por de perdre clients.

Perruquers

És una mesura agressiva. No podem repercutir l'increment perquè perdrem clients. / Haurem d'apujar preus però també fer promocions especials per compensar.


L'IVA creix del 18 al 21% en el cas de la venda de cotxes, tot i que en la compra de segona mà només grava sobre la plusvàlua i entre particulars no es paga. Peugeot i Ford Sant Cugat asseguren que han viscut un estiu complicat malgrat els descomptes i l'augment de l'IVA. El comercial del concessionari Ford a Sant Cugat, Rubén Vidal, ha explicat que no ha funcionat la venda per anticipar-se a l'augment de l'IVA.

Rubén Vidal

L'anticipació a l'IVA no ha frenat les males vendes d'aquest juliol. Obrirem durant tot l'agost per tal de fer alguna venda extra.


El sector de l'hosteleria afronta un increment que va del 8 al 10%. El president del Gremi d'Hosteleria de Sant Cugat, Josep Baeta, ha pronosticat que aquest augment l'hauran d'assumir els restaurants perquè els és impossible apujar els preus.

Josep Baeta

El que hem fet és baixar els preus assumint les pujades de la matèria prima, les despeses, etc. La pujada de l'IVA l'haurem d'assumir també nosaltres perquè ara no es poden pujar els preus.


El comerç de proximitat és, segons ha destacat la presidenta de l'associació Sant Cugat Comerç (StC), Maite Pérez, un dels sectors que es veurà més afectat per l'augment de l'IVA anunciat pel president del govern espanyol, Mariano Rajoy.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.