StC celebra que el govern faci una pas en la protecció del comerç català

El govern manté un màxim de 72 hores d'obertura setmanals

Economia

Publicat el 30/oct/12 per Silvia Gonzalez

La presidenta de Sant Cugat Comerç (StC), Maite Pérez, celebra que la Generalitat hagi mogut fitxa en la protecció del comerç de proximitat amb l'aprovació aquest dimarts d'un decret que regula els horaris comercials per fer front a la liberalització que dicta el reial decret del govern espanyol. Pérez considera que 'és un bon pas' la decisió del govern de fixar en un màxim de 72 les hores d'obertura setmanal davant les 90 hores que marca l'executiu espanyol. La regulació catalana també situa en vuit els dies festius anuals d'obertura i l'exclusió d'obrir cada dia per als establiments d'alimentació amb una superfície de fins a 150 metres quadrats.

'Preservar el model comercial català'. Aquest és l'objectiu del decret aprovat pel govern per regular els horaris comercials i algunes activitats de promoció davant el reial decret espanyol que liberalitza els horaris augmentant el temps d'obertura de les botigues fins a les 90 hores setmanals. La normativa catalana fixa en 72 hores aquesta obertura i en vuit, els dies festius anuals d'obertura, i defineix els períodes de rebaixes i el perfil dels establiments outlets. També exclou els establiments d'alimentació de fins a 150 metres quadrats de gaudir de l'horari comercial general.

Amb aquestes mesures, el govern fa front al reial decret espanyol d'ordenació d'equipaments comercials que envaeix competències de la Generalitat, segons el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries. Així, la Generalitat clarifica la normativa aplicable a Catalunya a l'espera de resoldre els conflictes competencials amb l'Estat espanyol.

Una acció que ha celebrat la presidenta de Sant Cugat Comerç, Maite Pérez, en considerar que és una aposta clara per protegir el comerç de proximitat.

Maite Pérez

Aquesta és una mesura molt bona per al petit comerç perquè tenim més possibilitats de competir. Amb el reial decret teníem més problemes.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Una de les novetats del decret català és que permet, com a excepció, que els establiments dedicats exclusivament a la venda de productes culturals o de lleure s'acullin a l'horari general si tenen com a màxim 300 metres quadrats i no pertanyen a grups o franquícies.

El ple municipal de setembre va rebutjar la liberalització d'horaris comercials del govern espanyol en considerar que destruirà el model comercial de proximitat i acabarà amb milers de llocs de treball. CiU, el PSC, ICV-EUiA i la CUP van tirar endavant una moció conjunta que va rebre els vots en contra del PP.