El tomàquet mandó està de moda: la tradicional fira evoluciona per arribar a més públics

Amb l’objectiu d’augmentar la promoció i la difusió de la producció agrícola local, DeCollserola i l’Ajuntament de Sant Cugat han dissenyat una programació d'activitats sota el nom de Tasta Mandó

Íñigo Haughey, Bernat Picornell i Esther Madrona / Foto: Ajuntament de Sant Cugat
-->
Enllaç copiat al clipboard
17/06/25 a les 16:04h
 |  3 minuts de lectura
Secció: Medi Ambient

Després de tres edicions, la Fira del Tomàquet Mandó fa un pas endavant i es transforma en un programa d’activitats gastronòmiques, culturals i educatives amb l’objectiu d’augmentar la promoció i la difusió de la producció agrícola local. Es tracta d’una iniciativa de DeCollserola i l’Ajuntament de Sant Cugat anomenada Tasta Mandó i que es vertebrarà en la tradicional fira de setembre a la plaça de Barcelona i activitat prèvies durant el juliol. El tinent d’alcaldia de Comerç, Bernat Picornell (ERC), ha explicat que la voluntat del govern és acostar a la població la tradició vitivinícola de Sant Cugat, una realitat “històrica i actual”.

D’una fira al Tasta Mandó

Com en altres ocasions, el diumenge 7 de setembre se celebrarà la Fira del Tomàquet Mandó i el dinar de cloenda a la plaça de Barcelona, però enguany el programa també inclou tota una sèrie activitats prèvies, que s’iniciaran els dijous 3 i 17 de juliol a les 19 h amb una degustació de tomàquet mandó i olis de Collserola i un showcooking i tast de les noves anyades dels vins al Celler Modernista. Per participar en les dues activitats caldrà inscriure’s prèviament mitjançant el web de l’Ajuntament.

A més, l’11 de juliol, uns 25 joves d’entre 12 i 17 anys, participants en el Campus Creatiu de l’Oficina Jove, visitaran el camp on es conreen els tomàquets i aniran a l’Ateneu de La Rural on s’impartirà un taller de conservació de les llavors del tomàquet mandó, gaudint també d’un tast de tomàquet.

La regidora de Fires i Mercats, Esther Madrona (ERC), ha remarcat que l’objectiu és aconseguir “una certa continuïtat” i anar més enllà del dia puntual que se celebra la fira. “Volem que el tomàquet mandó formi part del dia a dia dels santcugatencs”, ha emfatitzat.

En paral·lel a aquestes activitats i per primera vegada, 28 restaurants de Sant Cugat, la majoria associats al Gremi de Restauració, inclouran en les seves cartes plats elaborats amb tomàquet mandó, entre juliol i setembre.

El mandó, una varietat cada vegada més coneguda

El vinyataire i membre de DeCollserola, Íñigo Haughey, ha exemplificat el creixement de la fira. “S’està produint el doble o el triple de tomàquet mandó que fa tres anys”, ha explicat. En la fira de l’any passat, es van vendre 800 quilos en tres hores. “La previsió per al setembre és portar 1.000 quilos”, ha anunciat Haughey. Aquest 2025 es preveu una producció de tomàquet mandó d’entre 350 i 400 quilos a la setmana, entre el 15 de juliol i el 15 de setembre.

Com a novetats de la fira d’aquest setembre, hi haurà formatges de cabra produïts a Collserola, fruits secs i una barra conjunta de vi. A més, també per primera vegada, els paradistes no hauran de pagar per poder-se instal·lar a la plaça de Barcelona. Això ha provocat, ha explicat Haughey, que la demanda de paradistes hagi crescut. “Creixerem fins a les 12-13 parades, el que ocupi la plaça”.

El programa complet d’activitats

Juliol-setembre 
Restaurants del Sant Cugat serviran propostes gastronòmiques amb tomàquet Mandó, durant la campanya. Amb la col·laboració del Gremi de Restauració de Sant Cugat. Veure llistat de restaurants participants en el web santcugat.cat/programa/tasta-mando-2025

Dijous 3 de juliol: Celler Modernista
Coneixerem en profunditat el tomàquet Mandó i el podrem degustar amb diferents olis del Parc de Collserola. Amb Damià Gibernet i L’Olivera.

Dijous 17 de juliol: Marida Collserola al Celler Modernista
Showcooking i tast de les noves anyades dels vins santcugatencs: Medir i Cugat. Amb Aula Gastronòmica i Rabassaires.

Diumenge 7 de setembre: Fira Tasta Mandó a la Plaça Barcelona

  • 10 h: Inici del mercat agrícola de Collserola. Venda i degustació de verdures, hortalisses, fruites, mel, oli d’oliva, vins, cerveses artesanes, formatges, embotits i altres productes de proximitat.
  • 10.30 h: Taller familiar: Mandó per a l’any que ve! Com guardar la llavor del tomàquet mandó de Collserola per elaborar planter propi. Amb Damià Gibernet.
  • 11.30 h: Taller familiar: La mel i les abelles són vida! Amb Melvida.
  • 12.30 h: Taller familiar: Trepitjada popular de raïm! Amb L’Olivera Can Calopa.
  • 13 h: Degustació gratuïta de tomàquet mandó i olis de Collserola. Amb l’Associació Collserola Pagesa.
  • 13 h: Concert-vermut amb Pubilles Ninja.
  • 14.30 h: Arròs amb verdures de temporada, postres i beguda. A càrrec de La Paca i Les Escales Bistró.
  • 16.30 h: Fi del mercat.