Quines mesures es prendran el 14-F per evitar els contagis de Covid-19?

La Generalitat ha publicat un protocol específic per a les eleccions al Parlament


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu d'una votació anterior / Foto: ACN

Imatge d'arxiu d'una votació anterior / Foto: ACN

La Generalitat ha fet públic el protocol específic per a l'adequació dels col·legis electorals, del procediment de vot en mesa i de l'escrutini per a les eleccions al Parlament de Catalunya del 14 de febrer. La finalitat d'aquest protocol, que s'anirà revisant en funció de la situació epidemiològica, és garantir el vot i la legitimitat democràtica amb total seguretat per a la salut.

El protocol té en compte els següents factors:
  • Característiques dels col·legis electorals. S'utilitzaran pavellons o espais amplis similars, amb ventilació constant, que permetin un aforament de baixa densitat i en els quals es pugui mantenir les distàncies de seguretat en tot moment. S'evitaran els centres sanitaris i, sempre que sigui possible, els centres educatius.

  • Neteja i desinfecció dels col·legis electorals. L'espai es netejarà i es desinfectarà abans i després del dia de la votació. Els lavabos només podran ser utilitzats pels membres de la mesa i altre personal acreditat.

  • Espais de votació. Només podrà accedir al centre la persona que ha de votar, sense acompanyant, excepte casos justificats. Es prioritzarà que els votants portin el sobre amb la papereta preparada des del domicili.

  • Vot a mesa electoral. Els votants ensenyaran el document d'identitat sense que els membres de la mesa hagin de tocar-lo. Els membres de la mesa tampoc no tocaran el sobre amb el vot, però sí que retiraran el paper que tapa l'urna. Els votants no es retiraran la mascareta si la mesa no els requereix fer-ho de forma puntual per a facilitar la seva identificació.

  • Vot de les persones contagiades. El dret és un vot fonamental, per la qual cosa s'ha de garantir en qualsevol circumstància. Tot i que es promourà el vot per correu a aquelles persones contagiades o que siguin contacte estret d'un positiu, també es permet a aquestes persones exceptuar l'estat d'aïllament durant el temps imprescindible per a votar. Per garantir la seguretat de tots els votants i dels membres de la mesa, es recomanarà votar segons una distribució de franges. Així, els col·lectius de risc haurien de votar de 9 h a 12 h; els votants no pertanyents als col·lectius de risc o en quarantena votarien de 12 h a 19 h i les persones en quarantena (contagiats o sospitosos), ho farien de 19 h a 20 h.


  • Test d'antígens o PCR als membres de les meses
    El Govern decidirà aquest dilluns si es faran tests d'antígens o PCR als membres de les meses electorals el 14-F i als que hagin de ser al local electoral. La decisió s'ha de prendre en una reunió amb Salut on també es debatrà sobre els EPI integrals que s'han d'oferir per la franja en què es permet el vot de les persones contagiades. Així ho ha confirmat el Director General de Participació Ciutadana i Processos Electorals del Govern, Ismael Peña-López, en una entrevista a 'El Suplement' de Catalunya Ràdio aquest dissabte.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.