Els partits del ple han valorat la convocatòria d'eleccions


Temes relacionats

Els partits es preparen per a les eleccions després del 'no' al pacte fiscal (21/set/12)


  • Comparteix:

Moment de la tertúlia als estudis de Cugat.cat

Moment de la tertúlia als estudis de Cugat.cat

Els partits ja escalfen motors per a les eleccions del 25 de novembre. Per a CiU, la cita serà el moment que els catalans comencin a cercar alternatives un cop comprovada la impossibilitat d'entesa amb l'Estat espanyol. El PSC, ICV-EUiA i la CUP veuen la convocatòria anticipada d'eleccions com una maniobra per situar la qüestió nacional al centre del debat polític i obviar la situació econòmica i social del país. El PP ho qualifica de 'pas cap a l'abisme' i un moviment de distracció per tapar el fracàs d'Artur Mas.

Tots els partits, tret del PP, defensen el dret a l'autodeterminació i que el poble de Catalunya pugui decidir lliurement el seu partit. Els populars, en canvi, defensen la vigència de la Constitució espanyola per descartar aquesta opció. Tot i això, les formacions han rebut l'anunci dels comicis de forma diferent, uns posicionaments que han mostrat a la tertúlia 'El Gall del Monestir', de Cugat.cat.

El tinent d'alcalde i vocal de l'executiva local i comarcal de CDC, Jordi Puigneró, ha defensat la convocatòria del president de la Generalitat en considerar que ha arribat el moment que Catalunya comenci a cercar alternatives.

Jordi Puigneró

Vista la negativa de Rajoy, és el moment de cercar alternatives perquè s'està veient que així no es pot continuar. Mas fa el que un president ha de fer.


El PP ha carregat durament contra Artur Mas, a qui ha qualificat del pitjor president que ha tingut Catalunya. Segons el regidor popular Bruno de Salvador, la convocatòria es tracta d'una cortina de fum per emmascarar el fracàs del govern de CiU, ja que està portant Catalunya 'cap a l'abisme'. De Salvador considera que la convocatòria és la confirmació d'un fracàs que amaga els problemes 'reals' de la ciutadania.

Bruno de Salvador

La convocatòria és la plasmació d'un fracàs. CiU aconsegueix no parlar de la crisi, de l'atur, de la manca de crèdit...


El PSC també parla de fracàs, però amplia la responsabilitat al president espanyol, Mariano Rajoy, i considera que Mas continua sense donar resposta als catalans que ho estan passant malament. El regidor socialista Pere Soler també ha criticat que el debat de política general s'hagi convertit en el primer acte de campanya de CiU i no s'hagi debatut sobre la situació del país. Soler ha defensat, però, la necessitat que els catalans es pronunciïn sobre el seu futur sense deixar de banda les qüestions socials i econòmiques.

Pere Soler

Els pobles han de ser el que desitgin els pobles, la ciutadania ha de parlar. Però que quedi clar que també parlarem dels drets dels ciutadans.


ICV-EUiA coincideix a assenyalar el debat d'aquest dimarts com la presentació del candidat de la federació nacionalista al Parlament. ICV-EUiA s'ha fixat l'objectiu que la campanya no giri només al voltant de la relació entre Catalunya i Espanya, i que es tingui present la situació social. El copresident ecosocialista, Xavier Boix, considera que Mas està cercant una nova legitimitat en clau nacional.

Xavier Boix

El candidat Mas ha presentat les eleccions com un plebiscit sobre la seva persona. Està cercant una nova legitimitat un cop fracassat el pacte fiscal.


La CUP ha subratllat que es tracta d'un moment històric perquè ha estat la societat qui ha empès al president a prendre aquesta decisió. La formació independentista coincideix amb les altres formacions d'esquerres en la voluntat d'evitar que la convocatòria es converteixi únicament en un plebiscit independentista. El membre de la formació Guim Pros posa de manifest que Catalunya està vivint un moment històric.

Guim Pros

És un moment històric perquè ha estat una part de la societat catalana la que ha provocat aquesta convocatòria electoral.


La convocatòria d'eleccions al Parlament s'ha anunciat aquest dimarts durant la celebració del debat de política general.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.