L'eix nacional i la crisi econòmica, principals punts de debat entre els joves


  • Comparteix:

Representants del debat jove

Representants del debat jove

L'eix nacional i la relació de Catalunya amb Espanya han centrat el primer bloc del debat jove organitzat per Cugat.cat. Aquest és el principal punt de desavinença entre els partits amb representació al Parlament. Mentre que les branques juvenils de CiU i ERC han defensat un estat propi, el PP i Ciutadans han apostat per una Catalunya dins l'Estat espanyol. ICV, que aposta també per la sobirania catalana, no ha volgut deixar de banda les 'retallades' aplicades recentment. El PSC, de la seva banda, ha defensat el federalisme com a model nacional perquè 'genera espais de diàlegs a tots els nivells'. La crisi econòmica ha centrat la segona part del debat. El futur de les estructures administratives, la garantia de l'estat del benestar, les retallades i l'atur, han estat els altres temes claus del debat econòmic.

El president de la JNC a Sant Cugat, Oriol Torres, ha dit que aposten per un estat propi perquè és la manera de 'tenir més oportunitats'. A part de voler la sobirania per un motiu identitari, els joves de CiU aposten per una agència tributària catalana i per tenir els recursos propis per tirar endavant polítiques socials. Torres ha dit que la sobirania és la clau d'aquestes eleccions en tots els sentits.

Oriol Torres

En aquestes eleccions no decidim entre dretes i esquerres, sinó entre tenir més o menys sobirania per tenir una agència tributrària pròpia, per poder decidir les nostres infraestructures...


El membre de la JSC local Mario Guritérrez ha defensat el federalisme perquè 'genera espais de diàlegs en tots els nivells' i és per això que rebutgen la independència de Catalunya. Gutiérrez s'ha mostrat preocupat per la crisi de la qual ha dit està 'causada per la gestió financera'. El jove socialista ha criticat el procés sobiranista 'propi del segle passat'.

Mario Gutiérrez

Creiem en un catalisme que sigui líder a la resta d'Espanya i d'Europa. Estem en un món de sobirania compartida. No és de rebut parlar ara de sobirania pròpia del segle passat.


Xavier Cañigueral, de les Noves Generacions del PP, ha criticat els governs socialistes per haver deixat l'estat i el país en la 'misèria'. La branca juvenil dels populars diu que es presenten a les eleccions com el partit dels que se senten catalans i espanyols, i que vol millorar el finançament de Catalunya 'pactant i no imposant'.

Xavier Cañigueral

Som el partit dels que ens sentim catalans i espanyols. Volem lluitar contra la crisi aplicant prioritats sense despeses inútils. Volem un millor finançament per a Catalunya però pactant no imposant.


Pau Planelles, dels joves d'ICV-EUiA, ha dit que la crisi és una 'estafa' i és per això que ha fet una crida a la participació de la vaga general d'aquest dimecres. L'ecosocialista ha apostat per plantejar alternatives en matèria de fiscalitat. Sobre el procés sobiranista, Planelles ha dit que hi està d'acord però en contra de l''actitud personalista' del candidat de CiU, Artur Mas.

Pau Planelles

A partir del 26 obrim un procés del qual en bona mesura dependrà l'èxit del nou model d'estat que acabarem triant amb una consulta al qual donem suport. Però rebutgem l'actidud del president Mas perquè només escolta el clam nacional i no el social.


El representant de les JERC Èric Gómez ha dit que ara és 'més necessari que mai preservar l'estat del benestar'. És per això que garantir els drets socials de la ciutadania és un dels seus principals eixos. En aquest sentit ha criticat la reforma laboral que ha titllat d''atemptat' a la classe treballadora. Per tot això aposten per la independència com una 'necessitat' i l''única solució' per prosperar.

Èric Gómez

La independència de Catalunya és una necessitat i l'única solució possible, seriosa i responsable de refer l'estat del benestar. Des d'ERC volem construir una república catalana que permeti la qualitat de vida. Volem un país socialment just.


Des de Ciutadans, Inés Arrimadas ha dit que més enllà de les banderes la prioritat del seu partit és sortir de la crisi. En aquest sentit ha criticat el 'malbaratament' dels diners públics i els 'sis nivells administratius que existeixen amb massa empreses públiques'. Arrimadas ha afegit que per a molts catalans la manifestació de l'Onze de Setembre no va significar res.

Inés Arrimadas

Tres de cada 10 catalans està en el marc de la pobresa i la manifestació de l'Onze de Setembre els va donar igual. La independència no és cap solució, sinó un problema.


El representant de SI no ha pogut assistir, finalment, al debat radiofònic.

Durant tota la campanya, Cugat.cat difon tots els continguts per ràdio, diari electrònic i televisió en línia, amb imatges en directe de tots els debats i les entrevistes, que començaran aquest dijous. Tots els continguits electoral es poden seguir també a través de les xarxes socials amb el 'hashtag' #estc a Twitter.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.