Catalunya en Comú - Podem aposta per incrementar el parc públic de lloguer per arribar al 15% al 2030


Temes relacionats

J.M. Balcells (CatComú-Podem): 'Amb la DUI hem passat de la preindependència a la preautonomia' (11/des/17)


  • Comparteix:

Esteban Martínez (activista pel dret de l'habitatge), Lucía Martín (diputada d'En Comú Podem al Congrés) i Ramon Gutiérrez (portaveu d'ICV-EUiA)

Esteban Martínez (activista pel dret de l'habitatge), Lucía Martín (diputada d'En Comú Podem al Congrés) i Ramon Gutiérrez (portaveu d'ICV-EUiA)

Catalunya en Comú - Podem situa les polítiques d'habitatge com un dels eixos principals de la propera legislatura. La confluència d'esquerres aposta per incrementar el parc públic de lloguer i es fixa el 2030 com a data límit per aconseguir que el 15% dels immobles en formin part. Per aconseguir-ho, proposen, entre d'altres mesures, sancionar els propietaris dels pisos que portin més de dos anys buits i negociar-ne la cessió. En aquest sentit, també volen posar en marxa un programa que faciliti que els petits propietaris tinguin prou seguretat per posar el seu pis de lloguer i el cedeixin al parc públic, com ja es fa a Barcelona, apunten, amb el programa 'Si tens un pis buit, tu tens la clau!'.

Els comuns també volen impulsar una llei d'arrendaments urbans catalana, que reconeixen, pot tenir limitacions legals pel que fa a les competències, i en paral·lel pressionar perquè la llei d'arrendaments vigent sigui reformada. Unes modificacions que haurien de passar, entre d'altres coses, per millorar les garanties dels llogaters, allargar els contractes i limitar 'els preus abusius' del lloguers des dels governs autonòmics i locals.

En aquest sentit, critiquen la poca contundència de l'Índex de Preus de Lloguer que ha impulsat la Generalitat. Ho ha fet la diputada d'En Comú Podem al Congrés Lucía Martín en el primer acte de campanya que el partit ha fet a Sant Cugat, després de l'enganxada de cartells.

Lucía Martín

Cal que la Generalitat exerceixi pressió i lideratge per aconseguir que aquests canvis legals es facin efectius. S'ha de fer posant el tema sobre la taula, liderant aquesta qüestió amb altres comunitats autònomes, articulant els ajuntaments de Catalunya perquè exerceixin pressió política.


El portaveu local d'ICV-EUiA i número 26 per Barcelona de la confluència, Ramon Gutiérrez, ha criticat que des del consistori tampoc no hi hagi aquesta voluntat i ha lamentat els resultats del programa per adquirir pisos buits per part de l'Ajuntament que gestiona la Fundació Hàbitat 3.

Ramon Gutiérrez

Tenim la sensació que el programa s'ha posat en marxa només per complir l'expedient, dir que formem part dels cinc ajuntaments de Catalunya. Tenim la sensació que no s'ha posat interès en què funcioni per poder tenir una excusa i dir que a Sant Cugat no hi ha demanda i que les expectatives d'habitatge són unes altres.


Des del partit es creu que 'el que falla és la voluntat política i la intencionalitat que hi posa l'equip de govern'. Gutiérrez ha criticat que 'els valors que el govern local transmet a la ciutadania a l'hora de fer polítiques d'habitatge no són els de solidaritat sinó el de pensar que l'habitatge és una mercaderia i un bé del quan en pots treure un benefici.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.