JxSí: 'Catalunya pagaria les pensions amb més solvència que el govern espanyol'

David Ros i Albert Castellanos, al CPA

Eleccions Parlament 27S

Publicat el 15/set/15 per Sergio Morales

Junts pel Sí (JxSí) assegura que en una Catalunya independent les pensions es pagarien amb més solvència que si ho continués fent l'Estat espanyol i adverteix que l'actual fons de reserva per pagar-les s'esgotarà d'aquí a dos o tres anys. En una xerrada aquest dimarts al Centro Popular Andaluz (CPA), l'economista i professor de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) Albert Castellanos i l'economista i extresorer de l'Ajuntament David Ros han remarcat que la relació entre ingressos i pensions a l'Estat té un dèficit de més de 82.000 milions euros.

En la conferència, amb una trentena d'assistents, els dos economistes han dit que cobrar la pensió és un 'dret subjectiu' i que, per tant, en cas que Catalunya esdevingui un estat independent, l'Estat espanyol hauria de respectar les cotitzacions fetes fins la secessió. De fet, l'economista David Ros, tresorer de l'Ajuntament entre 2010 i 2014, assegura que el PIB de Catalunya, xifrat en 200.000 milions d'euros, es doblaria en 10 anys.

Ros ha volgut esvair els dubtes de les persones que no veuen clar el futur del pagament de les pensions i ha explicat que les acabarà pagant o l'Estat espanyol o el català.

David Ros

Les pensions no es deixaran de pagar: o les pagarà l'Estat espanyol o les pagarà el nou estat. L'estat català serà solvent i podrà pagar-les.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Per la seva banda, l'economista Albert Castellanos creu que hi ha un conjunt de factors, com l'evolució de la piràmide demogràfica, que fan pensar que Catalunya seria més solvent que l'Estat espanyol per pagar les pensions.

Albert Castellanos

La garantia de les pensions futures és molt més certa en un escenari d'independència de Catalunya que dins l'Estat espanyol.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Els dos economistes han coincidit que una Catalunya independent acabaria tenint superàvit pressupostari -a Europa, només Noruega, Suïssa i Alemanya el tenen- i que seria 'el motor de la recuperació econòmica' del continent.