[Entrevista 28-A] Carles Rodríguez (ECP): 'Els socialistes sense nosaltres no fan polítiques veritablement d'esquerres'

També acusen ERC de bloquejar


  • Comparteix:

En Comú Podem es presenta a les eleccions espanyoles del 28 d'abril com 'un vot útil'. Per a la formació, que va guanyar els darrers cominicis generals a Catalunya, són la garantia de les polítiques socials i del diàleg entre Catalunya i l'Estat espanyol juntament amb Unidas-Podemos, front partits com ERC i el PSC. Així, presenten un programa que promet més sobiranisme, democràcia, justícia social, ecologisme i feminisme. En parlem amb número 15 per Barcelona d'En Comú Podem, Carles Rodríguez, dins el cicle d'entrevistes de Cugat.cat amb motiu de les eleccions espanyoles.





El vot útil
En Comú Podem va guanyar les darreres eleccions espanyoles a Catalunya i a Sant Cugat va obtenir un 19,2% dels vots. Tot i el descens que apunta l'últim baròmetre del CIS, En Comú Podem es presenta com el 'vot útil' per forçar les polítiques socials i desencallar el conflicte entre Catalunya i l'Estat espanyol.

En aquest sentit, es distancien d'ERC, de la qual consideren que 'bloqueja' uns pressupostos que poden ser més socials, i del PSOE, que 'no fa polítiques veritablament d'esquerres', com ha afirmat el número 15 de la llista per Barcelona.

La qüestió territorial catalana
En Comú Podem -soci d'Unidas Podemos- proposa activar una taula de diàleg per trobar solucions al conflicte entre Catalunya i l'Estat espanyol. L'objectiu de la coalició és impulsar una la 'llei de claredat' que estableixi els acords i les majories necessàries per exercir el dret a decidir, a través d'un referèndum consensuat com a única via. La seva defensa s'articula en un Estat plurinacional i plurilingüístic on Catalunya sigui reconeguda com a nació.

Pactes electorals
La formació opta per un govern d'esquerres i progressista que defensi 'la gent treballadora' i també aturi una unió entre les dretes. 'Als poders econòmics els interessa un govern de les tres dretes o un pacte entre Sànchez i Rivera', assegura Rodríguez, que defensa la utilitat d'Unidas Podemos per evitar aquests governs.

Habitatge
Rodríguez recorda que la regulació dels preus de lloguer d'habitatges, una de les propostes estrella del partit, és una competència estatal. Des d'En Comú Podem es comprometen a blindar el dret a l'habitatge, impulsant l'habitatge social i regulant els preus. 'El govern de l'Estat ha de ser valent, com ho ha estat Barcelona, i regular el mercat del lloguer, perquè és possible i a més és urgent'.

Les propostes en matèria d'habitatge també incorporen la prohibició dels desnonaments sense alternativa habitacional i aturar 'la impunitat dels fons voltor'.

Polítiques socials via reforma fiscal
El reforç de les polítiques socials és una qüestio de 'voluntat política', afirma Rodríguez. En aquesta voluntat, diu el candidat, s'ubiquen com a prioritats la creació de treball digne i estable, un sistema de salut universal, públic i de qualitat, les inversions en l'educació pública, més recursos en polítiques feministes i el sistema de pensions, entre d'altres.

Per poder fer front a tota aquesta inversió pública, la coalició planteja una reforma fiscal 'valenta i justa'. 'És qüestió de repartir-ho bé i d'invertir de forma eficient', explica Rodríguez, qui resumeix la proposta amb 'qui més té més paga'.


  • Una línia vermella: No donar suport a cap pacte entre les dretes.

  • Una promesa electoral: Regular el preu dels lloguers d'habitatge.

  • Un partit amb el qual pactaria: El PSOE.

  • Un partit vetat a possibles pactes: Els partits de dretes

  • Una prioritat: Fer política d'una altra manera, més amable.


  • Consulta el programa d'En Comú Podem en aquest enllaç.




    Carles Rodríguez

    ERC no és útil perquè bloqueja i amb els socialistes aportem un valor afegit perquè sense Unides Podem no fa polítiques veritablement d'esquerres.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.