Foc creuat per ser decisius a Espanya: el debat electoral de Cugat.cat

Cs no ha intervingut al debat del mitjà públic


Temes relacionats

Cobertura especial de Cugat.cat amb motiu de les eleccions espanyoles del 28-A (12/abr/19)


  • Comparteix:

Donar resposta a les demandes socials i ser decisius en els pactes postelectorals són els temes que han planejat en el debat electoral que Cugat.cat ha emès aquest dijous, amb motiu de les eleccions espanyoles d'aquest diumenge. Amb el teló de fons de la independència i els 'presos polítics', les formacions han presentat les seves propostes sobre la relació Catalunya-Espanya, l'habitatge, la fiscalitat, les polítiques socials i futures aliances. Han participat l'alcaldable d'ERC-MES, Mireia Ingla; el número 9 de la llista de Junts per Catalunya, Pau Castellví; el cap de llista de Sant Cugat en Comú, Ramon Gutiérrez; l'alcaldable del PP, Álvaro Benejam i el cap de llista de PSC, Pere Soler. Cs no ha participat en el debat.



La republicana Mireia Ingla ha estat l'única dona participant. L'alcaldable, que ha recordat en diverses ocasions -com Junts per Catalunya- la situació dels 'presos i exiliats polítics', s'ha batejat com 'el vot útil' de diumenge per impedir l'aliança de la ultradreta i evitar un 155. Ingla vol revalidar la victòria a Sant Cugat i ha criticat les polítiques espanyoles en l'àmbit social i ha exhibit una bateria de propostes per garantir l'accés digne a l'habitatge. En termes fiscals, ha denunciat la incongruència de redistribuir bé la riquesa 'quan rescatem autopistes a Madrid'.



El representant de Junts per Catalunya, Pau Castellví, s'ha trobat sol en un debat 'molt municipal', ha fet notar, amb quatre alcaldables de Sant Cugat. Castellví, que ho és per Castellar, ha garantit que aniran a Madrid per 'denunciar la repressió i fer acomplir el mandat de l'1-O'. Ha denunciat el maltractament espanyol a la llei de dependència, de la manca de recursos per a habitatge social i una fiscalitat 'dissenyada per a la gran empresa'. En pactes, 'no faran cap xec en blanc', ni facilitaran 'una investidura gratis'. Bona mostra d'això, diu Castellví, va ser la postura del partit en la negociació de pressupostos amb el govern espanyol, com li ha retret el PSC.



El discurs més social ha vingut de Sant Cugat en Comú que ha situat 'la vida' com a motor del seu programa electoral. Ramon Gutiérrez s'ha fet seves les reivindicacions feministes, la lluita contra el canvi climàtic i les mobilitzacions dels sindicats de llogaters i pensionistes. Volen ser decisius a Madrid amb un pacte amb el PSOE. Sobre la independència apunta que han apostat pel diàleg 'a Catalunya, a Espanya i a Europa'. Però el pal de paller per als comuns és donar resposta les necessitats socials i, també, a l'educació.



L'alcaldable del PP, Álvaro Benejam, ha repartit a tot i a dret en unes intervencions que han presentat el partit com la garantia per impedir 'el control independentista al govern'. Un PP que serà l'opció 'per crear més llocs de treball' i per 'retornar Espanya al món'. El popular ha abanderat una regulació del lloguer social que beneficiï a parts iguals propietaris i llogaters i la lluita contra el frau fiscal. Ha situat la família com a pilar de les seves polítiques. No s'ha oblidat tampoc dels presos i de la seva confiança en el poder judicial.



L'alcaldable socialista, Pere Soler, ha batallat en totes les intervencions la continuïtat del seu partit al capdavant del govern d'Espanya. Ha dibuixat un PSOE dialogant en temes d'autodeterminació, atents a les necessitats en habitatge i 'que farà pagar més a qui més té'. També ha apuntat que Espanya ha avançat socialment amb el PSOE al govern i en pactes ha garantit que només aposta per l'esquerra progressista.



El programa, que ha durat dues hores, ha anat moderat per Anna González amb realització de Paul Bradley i amb Mar Castro i Joan Miquel Fernández en la producció i direcció.

Mireia Ingla

Si fem AVE on no hi ha gent, si fem aeroports on no hi ha avions, si resulta que sempre beneficiem als mateixos, la redistribució de la riquesa no funciona.

Pau Castellví

Darrerament Sánchez descarta un referèndum en aquest diàleg. Per tant, no podíem donar suport als pressupostos.

Ramon Gutiérrez

Volem una llei per al finançament del sistema educatiu, per pujar el 7% d'inversió educativa i invertir en més beques.

Álvaro Benejam

El tribunal dirà el què sobre els presos. Un conflicte polític amb actes jurídics ha de ser respost jurídicament.

Pere Soler

No està en els nostres plans pactar amb la dreta de l'IBEX que diu ERC. La nostra aposta és pactar amb l'arc progressista de l'esquerra.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.