La cooperació amb les entitats i la millora dels equipaments, al centre del debat electoral de SantCugatCreix

L'acte ha comptat amb la participació de 13 de les 15 candidatures que concorren al 28-M


  • Comparteix:

Els 13 participants al debat de SantCugatCreix / Foto: Cugat Mèdia

Els 13 participants al debat de SantCugatCreix / Foto: Cugat Mèdia

La necessitat que l'Ajuntament estrenyi vincles amb les entitats esportives i millorar els equipaments i fer-ne de nous són les propostes més repetides en els programes de les candidatures que concorren a les eleccions municipals del 28-M. SantCugatCreix ha organitzat un debat aquest dilluns a l'hotel El Sant Cugat per posar sobre la taula els reptes en aquesta matèria. El plantejament del model esportiu per a Sant Cugat que proposa cada candidatura, la gestió econòmica i els equipaments han estat els eixos que han vertebrat la trobada.

Hi han participat Esther Madrona (ERC), Joan Soler (PDeCAT), Eloi Rovira (Junts), Antonio Gregorio (PSC), Aldo Ciprian (Cs), Lourdes Llorente (CUP), Américo Ologaray (En Comú Podem (ECP)), Alfredo Bergua (PP), Jordi Ysamat (Convergents), Lluís Fernández Alà (Front Nacional de Catalunya (FNC)), Giuseppina Cariola (Independents) i Elisenda de Clascà (Impuls). L'organització no ha convidat ni al PACMA ni a Vox.

ERC

La número 3 a la llista d'ERC, Esther Madrona, ha defensat la necessitat que Sant Cugat segueixi "projectant-se" a l'exterior, acollint competicions "l'alt nivell", alhora que ha exposat que cal consolidar que vuit de cada 10 santcugatencs fan activitat esportiva. La republicana admet la necessitat d'actualitzar els equipaments i de fer-ne de nous. En aquest sentit, ha reivindicat la feia feta pel govern per ampliar la Guinardera, la renovació de les gespes de les zones esportives municipals i la projecció d'un nou pavelló a Can Magí. En matèria econòmica, Madrona ha defensat que Sant Cugat és "la ciutat que més inverteix en esports" de l'entorn i ha subratllat que els equipaments se cedeixen de forma gratuïta als clubs.

PDeCAT-Units per Sant Cugat

El número 2 del PDeCAT-Units, Joan Soler, ha celebrat que les entitats de Sant Cugat són "escola" de l'esport català. Per potenciar l'esport base, i també el femení, el sènior i els e-sports, aposta per una regidoria capitanejada per "gent especialitzada" que ajudi a tirar endavant la tasca de les associacions. Soler considera que l'Ajuntament ha d'impulsar l'esport perquè tingui rellevància més enllà del terme municipal: "Sant Cugat mereix sortir al Telenotícies", ha dit. El representant del PDeCAT considera que "la manca d'instal·lacions és catastròfica", fet pel qual subratlla que cal millorar els espais i fer-ne de nous.

Junts per Sant Cugat

Des de Junts per Sant Cugat ha intervingut el número 12 a la llista, Eloi Rovira, que ha exposat la capacitat dels esports per generar riquesa. És per això que planteja una regidoria que enfoqui la gestió "amb una visió transversal". L'exregidor d'Esports creu que una manera d'activar econòmicament el teixit esportiu és vinculant-lo amb el teixit empresarial. També ha coincidit amb la necessitat de millorar equipaments i fer-ne de nous; en particular, ha assenyalat que cal fer espais per a la pràctica d'esports de pista.

PSC

La necessitat d'actualitzar el pla estratègic de 2017 és l'aposta del PSC. El número 7 dels socialistes, Antonio Gregorio, s'ha compromès a convidar les entitats a participar del debat per refer aquest marc. De fet, aposta perquè s'estableixi "una comunicació ràpida i directa" entre les entitats i l'Ajuntament. Gregorio aposta per "augmentar les partides pressupostàries progressivament" per donar resposta a totes les necessitats de les entitats i clubs. De fet, admet que a la ciutat hi ha "un gran problema amb les instal·lacions" que impedeix que els clubs segueixin creixent. Per això, referma la voluntat de la seva candidatura d'"optimitzar els equipaments" actuals i fer-ne de nous.

Cs

L'alcaldable de Cs, Aldo Ciprian, ha recordat que el seu partit va presentar una moció al ple municipal amb què reclamava que la persona que gestionés la regidoria d'Esports tingués dedicació exclusiva a aquestes funcions, així com més pressupost per a l'àrea i més participació per part de les entitats. "Va quedar rebutjada per l'equip de govern", ha lamentat el candidat taronja. Ciprian aposta per seguir invertint en equipaments, a través del manteniment i de fer-ne de nous. "Vull tenir una ciutat esportiva com la de Blanes", ha proposat.

CUP

Per part de la CUP ha intervingut Lourdes Llorente, suplent a la llista i actual regidora, que veu necessària una reunió amb totes les parts implicades "per saber què volem". "Els polítics hem de fer un projecte realista o hem de gestionar les voluntats de les entitats?", ha preguntat. La cupaire ha trencat el to gairebé unànime d'incrementar les partides pressupostàries: "No sabem si es pot fer [...], però hem de ser més eficients", ha reclamat, alhora que s'ha sumat al clam per millorar les instal·lacions i fer-ne de noves.

En Comú Podem

ECP ha participat al debat amb el número 5 de la llista, Américo Ologaray, que ha reivindicat la redacció d'un pla d'esports per consolidar el "model de ciutat activa". Per al representant d'ECP, s'ha d'anar més enllà de les propostes que fan els clubs i pensar també en l'activitat física en general. Ologaray ha reclamat una bona gestió i una bona coordinació per aprofitar els recursos municipals, alhora que ha defensat que es garanteixi l'accés a la pràctica esportiva a les famílies amb dificultats. Quant als equipaments, reclama un pla d'usos per optimitar-ne l'ús, així com dotar tots els barris d'un "mínim" d'instal·lacions.

PP

El número 2 del PP, Alfredo Bergua, considera que l'àrea d'Esports és la menys afectada per les ideologies dels partits. En aquest sentit, aposta per "un pacte de ciutat" que abordi des de la gestió dels equipaments i del pressupost, així com que abordi tant l'esport federat com l'escolar i defineixi el "model esportiu Sant Cugat". L'exregidor d'Esports aposta per impulsar ajudes com beques i que les subvencions s'activin "quan s'aprovi el pressupost, no al juliol" per facilitar l'organització de les entitats. El número 2 dels populars també reclama millores en els equipaments i nous espais.

Convergents

Convergents ha tingut de representant el número 2 a la llista, Jordi Ysamata, que considera l'esport "clau i transversal" per la seva capacitat de "cohesió". Ysamat creu que "parlar amb les entitats és imprescindible" per gestionar l'àrea, per a la qual reclama "més despesa" tenint en compte que Sant Cugat té el PIB per habitant més alt de Catalunya. El convergent ha posat el focus en el bàsquet i ha reclamat més espais per a un esport que considera "prioritari".

Front Nacional de Catalunya

L'alcaldable del FNC, Lluís Fernández Alà, també ha expressat la voluntat d'allargar la mà a les entitats, amb les quals vol "cogovernar" i crear un pla d'equipaments, seguir treballant amb la taula d'Esports i incrementar la despesa. El candidat també ha fet esment al fet que Sant Cugat té el PIB més alt del país, fet pel qual reclama "més pressupost" per a l'àrea d'Esports.

Impuls

Per part d'Impuls ha intervingut la presidenta del partit i alcaldable a Cerdanyola, Elisenda de Clascà, que aposta per "dignificar" les instal·lacions esportives, ja sigui a través del manteniment o bé de la millora, cobrint espais a l'aire lliure, per exemple. De Clascà considera que cal fer un "bon equip" a l'àrea esportiva municipal per garantir la bona gestió.

Independents

Independents ha portat al debat l'alcaldable, Giuseppina Cariola, que aposta per "democratitzar" la presa de decisions amb la participació dels clubs, tot defugint de la "burocratització". També reivindica que els Esports estiguin en mans d'un regidor que no tingui altres responsabilitats.

Valents

Finalment, l'alcaldable de Valents, Silvia Tusell, ha assegurat que el seu partit demanarà una auditoria per conèixer l'estat de la gestió de l'àrea. També aposta per una regidoria de dedicació exclusiva, així com per una gestió de les subvencions planificada. Tusell reclama que es garanteixi l'execució del pressupost en matèria esportiva; en aquest sentit ha reivindicat que es compleixin compromisos com la cobertura de la piscina del Parc Central. "Sabem què ens falta i s'ha de fer el que queda pendent", ha dit.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.