La biblioteca central, l'hospital públic i La Mirada, al debat d'equipaments del TOT Sant Cugat

Vuit partits han llançat les seves propostes i han respost les preguntes dels experts convidats pel mitjà d'organització


  • Comparteix:

Debat electoral sobre equipaments organitzat pel TOT Sant Cugat a El Siglo del Mercantic / Foto: Bernat Millet (TOT Sant Cugat)

Debat electoral sobre equipaments organitzat pel TOT Sant Cugat a El Siglo del Mercantic / Foto: Bernat Millet (TOT Sant Cugat)

Els equipaments esportius, sanitaris, educatius i culturals han centrat el primer debat electoral temàtic organitzat pel TOT Sant Cugat a El Siglo del Mercantic. Representants de vuit partits que es presenten a les eleccions -només hi havia dos alcaldables- han llançat les seves propostes en aquest àmbit, i han respost, o no, les preguntes dels experts convidats pel mitjà de comunicació.

Han participat en aquest debat Esther Madrona, número 3 d'ERC; Àngel Pedrós, número 7 de Junts per Sant Cugat; Carles Toda, número 3 del PDeCAT; Pilar Gorina, número 4 del PSC ; Aldo Ciprian, cap de llista de Ciutadans; Oriol Sánchez, número 2 de la CUP; Jordi Casas, suplent de la llista d'En Comú Podem i Álvaro Benejam, cap de llista del PP.

Equipaments esportius

Dels experts convidats, Rafa Robledo, president de la Coordinadora d'Entitats Esportives, ha demanat una piscina per als esports d'aigua, però ha exigit que sigui olímpica (50 metres). Per la seva banda, Manel González, arquitecte d'equipaments esportius representant de SantCugatCreix, ha plantejat que els polítics han de decidir si Sant Cugat ha de tenir esport d'elit, i en funció de la resposta, els equipaments esportius que fan falta seran uns o altres.

ERC

Proposen els projectes ja engegats com l'actualització de la zona de la Guinardera, canviar les gespes artificials dels camps de futbol, la construcció del Complex Aquàtic de Mira-sol i del pavelló de Can Roquetes. I pel que fa a la gestió dels equipaments, Madrona ha assegurat que "no ens fa por parlar de gestió, cal fer-ho de la mà de les entitats i compatir al màxim els espais".

Junts

La proposta és construir una ciutat esportiva com la que tenen a Blanes, "que sigui un referent i la puguin fer servir tots els ciutadans".

PDeCAT

Asseguren que "no cal fer grans despeses en infraestructures, sinó aprofitar bé les que tenim". En aquest sentit, proposa cobrir la pista esportiva de l'Escola Collserola i obrir els patis de les escoles els caps de setmana perquè els joves puguin jugar-hi.

PSC

Una de les seves propostes és que els ciutadans de Sant Cugat puguin aprofitar les instal·lacions del CAR (Centre d'Alt Rendiment). També proposa cobrir algunes de les pistes esportives descobertes actualment.

Ciutadans

Reiteren la seva proposta d'una regidoria d'esports exclusiva que pugui assumir la gestió de l'esport escolar de l'OMET sense haver d'externalitzar-lo. També proposa cobrir pistes descobertes i també habilitar naus industrials buides per convertir-los en pavellons esportius.

CUP

Defensen l'OMET com el "pal de paller" de l'esport escolar, i defensen aprofitar millor els equipaments actuals i fer-los més "polivalents".

PP

Proposen un nou pavelló amb capacitat per 3.000 espectadors, un nou pavellí per a la gimnàstica rítmica i una piscina per natació i waterpolo.

En Comú Podem

Casas ha plantejat la paradoxa que Sant Cugat tingui 5.000 piscines privades i no tingui una piscina coberta per fer esport.

Equipaments educatius

Els experts en aquest àmbit, Josep Manuel Prats, president de FAPEL (associacions de pares d'escoles concertades) ha retret als polítics que "les escoles concertades ens sentim orfes de les polítiques municipals; heu de governar per a tots els ciutadans, no només per una part". Per la seva banda, Carme Roca, membre de la Coordinadora d'Afes de Sant Cugat, ha replicat Prats dient que l'escola concertada "és un negoci que estem pagant entre tots; no estem en igualtat de condicions". En aquest sentit, Roca ha assegurat que les famílies supleixen "moltes de les mancances de les escoles públiques, que realment no és gratuïta del tot".

ERC

Proposen construir una nova escola bressol municipal al barri de Sant Francesc Monestir i ampliar la Cavall Fort. A més de posar plaques solars a totes les escoles i ombres als patis que no en tinguin.

Junts

Demana la construcció d'una escola d'educació especial. Defensa l'escola concertada, que assegura que "no és un problema".

PDeCAT

Defensa que l'escola concertada "també és un servei públic" i que, els casos que Toda coneix, "no fan negoci".

PSC

Proposa fer un pla per posar ombres als patis de les escoles de la ciutat, "però cal que ens ajudi el departament". Pel que fa als concerts, demana que "no les gestionin fundacions".

Ciutadans

Defensa que es construeixi ja l'escola La Mirada, però critica que l'Ajuntament s'hagi compromès a pagar 4 dels 9 milions que costarà l'equipament. Defensa que tothom pugui escollir l'escola que vulgui.

CUP

Proposa posar plaques solars a totes les escoles públiques i ajustar les condicions per atorgar les beques escolars més ajustades a la renda de les famílies. En el debat de l'escola concertada, Sánchez ha afirmat que "les concertades han de passar a ser públiques, i si no, no han de rebre finançament públic".

PP

Defensen les escoles concertades, que diu que "estan criminalitzades i se les fa veure com a dolentes perquè són elitistes; també tenen dret al finançament públic".

En Comú Podem

Proposa posar ombres als patis de les escoles que no en tinguin. També demana potenciar l'FP i l'Escola d'Art i Disseny de Sant Cugat. Casas ha assegurat que tothom ha de poder portar el nen a l'escola que vulgui, però els ajuntaments han de prioritzar la pública".

Equipaments sanitaris


Antonio Asensio, membre de Marea Blanca, ha recordat que els consultoris de la Floresta i de les Planes continuen amb atenció parcial. També ha criticat que aquests dos consultoris i els CAP estiguin tots administrats "per una empresa no pública", MutuaTerrassa.

ERC

Proposen construir el quart CAP de la ciutat al barri de Sant Francesc-Monestir. Pel que fa als consultoris Madrona ha assegurat que "farem tot el que estigui a les nostres mans, que en aquest cas és anar a veure el conseller i dir-li que cal reobrir al 100% els consultoris".

Junts

Demana la construcció de l'hospital públic de referència a Sant Cugat, a més de la segona residència per a la gent gran.

PDeCAT

Toda ha afirmat no entendre per què encara no s'ha construït l'hospital, tot i tenir els terrenys reservats. I també demana reobrir els consultoris "per no col·lapsar la resta de CAP".

PSC

També proposa construir un nou CAP al barri de Sant Francesc-Monestir, i demana la construcció de l'hospital Vicenç Ferrer previst des de fa anys.

Ciutadans

Demanen la construcció del quart CAP quan "siguem 100.000 habitants", i també més places d'aparcament al voltant d'aquests equipaments sanitaris.

CUP

Demana recuperar els consultoris dels barris a ple rendiment, i critica que una ciutat com Sant Cugat no tingui urgències pediàtriques les 24 hores. Igual que Marea Blanca, ha qualificat de "lamentable" la gestió de MutuaTerrassa dels CAP.

PP

Benejam ha assegurat que "ens falta l'hospital, la segona residència, el quart CAP i recuperar el concert amb l'HGC". També ha recordat el PP al Parlament va incloure esmenes al pressupost de la Generalitat per inversions en sanitat per a Sant Cugat, i es van tombar les esmenes "pels partits que aquí estan dient que sí a tot; és vergonyós".

En Comú Podem

Casas també demana l'hospital de referència i la segona residència de la gent gran. En aquest sentit, ha explicat que el govern de la Generalitat actual aposta per no construir més residències i sí concertar places amb residències privades, per això "cal un acord unànime de tots els partits per reclamar la segona residència".

Equipaments culturals

Ferran Ballester, president dels Geganters de Sant Cugat, ha demanat més espais per a les entitats de cultura popular. Gemma Navarra, membre de XEMUSC i directora Escola de música i dansa Fusió, ha demanat també més espais per poder assajar i actuar, i alhora ha criticat el preu del lloguer del Teatre-Auditori.

ERC

Proposen fer un espai Firal a l'espai de les carpes Drinkking, on fer-hi activitats de qualsevol tipus. I pel que fa a la biblioteca central, "no hem deixat el projecte al calaix, l'hem millorat i el tenim a punt per aprovar", ha dit Madrona.

Junts

Demana recuperar el projecte de biblioteca central al Parc Ramon Barnils. També ha proposat trobar un ús a la Torre Negra i aprofitar millor els cinemes, el CPA, el Vilab i a l'escola de música Victòria dels Àngels.

PDeCAT

Proposen un espai multiusos que pugui rebre fires i exposicions culturals. I demana trobar un ús per als equipaments municipals sense ús.

PSC

Proposen que cada districte o barri ha de tenir un centre cívic.

Ciutadans

Proposen construir un centre de congressos i fires a la zona de Can Sant Joan, que donaria servei també a les entitats. En canvi, l'espai de les carpes Drinkking hi volen fer una ciutat esportiva. També pensa cedir una part de La Unió perquè l'usin les escoles de música.

CUP

Proposa construir una sala de concerts que sigui polivalent. També defensen replantejar l'ordenança del civisme per permetre més activitats culturals al carrer.

PP

Benejam ha defensat que les entitats de cultura popular necessiten més espais, però els ha pregat que "s'han de despolititzar".

En Comú Podem

Proposen fer un centre de documentació a la masia Can Canyameres i demana decidir què fer amb el projecte de la nova biblioteca central que està en un calaix.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.