Vidal: 'No sabem si Egipte tindrà una democràcia o llibertats coartades'


Temes relacionats

Albarracín: 'Si la UE vol estar al mapa al 2030 ha de lligar curt l'euromediterrània' (20/jul/14)

Mancilla: 'Espanya ha de fer una política migratòria que respecti els drets humans' (19/jul/14)

Elina Viilup: 'La nova Comissió Europea serà més forta que l'anterior' (18/jul/14)

Xavier Casals: 'Als partits d'ultradreta se'ls ha de combatre amb idees' (18/jul/14)


  • Comparteix:

Lurdes Vidal durant l'entrevista.

Lurdes Vidal durant l'entrevista.

La responsable de l'Àrea de Món Àrab i Mediterrània de l'Institut Europeu del Mediterrani, Lurdes Vidal, assegura que la deriva d'Egipte des de la revolució és incerta i que no se sap si tendirà a una democràcia o un sistema polític amb llibertats coartades. La ponent al curs d'estiu de la Universitat Internacional de la Pau (Unipau) ha advertit que amb el cop d'estat hi ha hagut elements de retorn al totalitarisme anterior a la caiguda de Mubarak. Pel que fa al conflicte del Pròxim Orient, Vidal considera que Egipte no pot ser un mediadador imparcial perquè no té una bona relació amb Hamas.



ESCOLTA-HO

Les frases més destacades de l'entrevista:

'Encara no sabem si la Primavera Àrab a Egipte conduirà a un sistema democràtic lliure o a un sistema polític amb llibertats coartades'.

'L'exèrcit egipci ha estat un actor principal de la història del país i també de la revolució. Ara vol assegurar que mantindrà la seva rellevància i capacitat d'intervenció'

'La revolució és un procés molt llarg i els canvis no s'han traduït encara socialment. Hi ha hagut elements de retorn al totalitarisme anterior a la caiguda de Mubarak, fins i tot reforçats'.

'El descens del turisme i de les inversions provocades per la Primavera Àrab van causar un decreixement econòmic i una inestabilitat social. Les expectatives frustrades de la revolució van dur la població egipcia a manifestar-se contra el govern de Mursi i l'exèrcit va respondre fent un cop d'estat'.

'La caiguda de Mursi suposa el desmantellament de la organització dels Germans Musulmans i una repressió molt forta que clou amb la condemna a mort de centenars dels seus membres'.

'La deriva que està prenent el govern militar respecte l'islamisme és una política d'eradicació que pot tenir greus conseqüències a llarg termini'.

'Tot i la tardança, les eleccions parlamentàries s'acabaran celebrant pròximament. El que és important i no és tan evident és saber si seran prou inclusives per considerar-se legítimes'.

'Els nivells de repressió són pitjors ara que a l'època de Mubarak, sobretot en aquest darrer any'.

'Els mitjans de comunicació, que semblava que s'havien alliberat una mica més, han tornat a convertir-se en instruments de propaganda de la narrativa del règim'.

'La capacitat d'intervenció de la ciutadania és més gran. La gent sap que s'hi juga molt però ja no té por'.

'S'ha acabat la onada de contagi regional però no la dinàmica de canvi. S'està reconfigurant tota la regió del Magreb i el Pròxim Orient. Caldrà veure si els canvis comporten democràcies i més llibertats per a les persones o uns governs encara més repressius i totalitaris'.

'Una de les acusacions que pesen sobre Mursi era el fet d'haver donat suport a Hamas'.

'Egipte sempre ha estat un actor molt important del conflicte al Pròxim Orient, però les coordenades han canviat molt. A Gaza Hamas és el partit majori, un partit islamista proper als Germans Musulmans i que, per tant, era més pròxim al govern de Mursi. Egipte es propugna com a mediador del conflicte però la seva relació amb Hamas no és bona i ho ha demostrat amb el tancament de la frontera. Està en un moment difícil per poder ser un mitjancer imparcial'.

'Ens hem de qüestionar per què no s'ha condemnat el cop d'estat, per què s'ha avalat la deposició d'un president elegit democràticament'.

'L'interès de la comunitat internacional hauria de ser que Egipte fos un país lliure, democràtic i on hi hagués igualtat d'oportunitats, el que passa és que moltes vegades els països reaccionen segons els seus interessos fent una lectura interna del que passa a un país veí'.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.