ERC considera que la UE és un 'club d'estats' i no permet la participació de les nacions


  • Comparteix:

Els republicans volen millores en la relació de la Generalitat amb Europa

Els republicans volen millores en la relació de la Generalitat amb Europa

La Unió Europea és un 'club d'estats' i no afavoreix la participació directa de la Generalitat de Catalunya a les seves institucions de més alt nivell. Aquesta és una de les conclusions de la xerrada que ha organitzat Esquerra Republicana, en el marc de la campanya per les eleccions del 13 de juny. Els republicans critiquen que els interessos de Catalunya no es puguin defensar directament a Europa i hagin de passar, necessàriament, per organismes estatals.

L'advocat i membre de l'executiva local d'ERC, Adrià Rodés, ha explicat els mecanismes a través dels quals la Generalitat pot interactuar amb les institucions europees. Rodés ha destacat que la majoria de les relacions de Catalunya amb la Unió Europea passen per la formació de la voluntat de l'Estat espanyol, i s'han de fer a través d'instàncies estatals, com la Conferència per a Afers Relacionats amb les Comunitats Europees o les Conferències sectorials.

En canvi, la Generalitat només pot participar de forma directa a la Unió Europea a través d'institucions 'perifèriques', com l'oficina del govern català a Brusel·les o el Comitè de les Regions, un organisme poc efectiu, ja que inclou una gran diversitat d'ens territorials amb interessos molt diferents.

Adrià Rodés

El Comitè de les Regions consta d'una gran diversitat d'ens territorials, amb tarannàs molt diferents. Els interessos de Catalunya queden molt limitats.


Adrià Rodés ha subratllat que la proposta final d'ERC passa perquè Catalunya tingui reconeixement estatal a Europa, ja que la UE és un club d'estats on les nacions sense reconeixement institucional no tenen cabuda.

Adrià Rodés

La Generalitat ha de tenir funcions estatals a Europa. La UE és l'Europa dels Estats i té una ceguesa regional total.


Rodés ha afirmat que, en l'àmbit de la Unió Europea, els únics ens que compten són els estats.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.