Francesc Accensi (IRTA-CReSA): “La pesta porcina ha arribat a Collserola per contacte amb material infectat”

L'investigador d’IRTA-CReSA analitza el brot de Pesta Porcina Africana a Collserola

-->
Enllaç copiat al clipboard

Joan Garcia

Apassionat de l'esport santcugatenc, amant de veure i viure la informació les 24 hores. Ritme, dinàmica i inèrcia. Jugues?  

Llegir-ne més

Apassionat de l'esport santcugatenc, amant de veure i viure la informació les 24 hores. Ritme, dinàmica i inèrcia. Jugues?  

Llegir-ne més
29/11/25 a les 20:51h
 |  2 minuts de lectura
Secció: Medi Ambient

Francesc Accensi és investigador de l’IRTA-CReSA (Centre de Recerca en Sanitat Animal) i és una veu autoritzada per parlar del brot de pesta porcina africana que afecta Collserola. Una de les hipòtesis que es planteja Accensi sobre l’arribada d’aquest brot és “que hagi estat un animal que ha estat en contacte amb material contaminat per aquest virus”. “No afecta les persones, només porcs i senglars. Hem de ser responsables per no escampar-lo fora de les zones on circula”, ha explicat a Cugat Mèdia. El professor de la UAB ha deixat ben clar que “podem menjar carn de porc tranquil·lament, no tenim cap brot domèstic”.

L’IRTA-CResa està treballant per aïllar el virus, caracteritzar-lo, seqüenciar-lo, ser capaços de saber quina és la soca que hi ha a Collserola i a quina s’assembla d’Europa.

Francesc Accensi, investigador de l’IRTA-Cresa / Foto: IRTA

El naixement de la pesta porcina africana

La pesta porcina africana va néixer al continent africà el 1921 i encara no s’ha erradicat. El 1970 arriba a Europa a través de Portugal, Espanya, França i arriba cap al Brasil i el Carib. L’extinció a la península Ibèrica arriba el 1995. El 2007 arriba una nova onada d’Àfrica, però aquest cop a través de Geòrgia.

El cas de Collserola no és únic

També hi ha hagut més casos semblants al de Collserola, com per exemple a Suècia el 2018, tot i que es va erradicar ràpidament. El cas de Collserola no és el més habitual; obeeix, segons Francesc Accensi, “al contacte d’algun animal amb material contaminat amb aquest virus que podrien ser restes menjar”.

Ser responsables

Accensi demana tranquil·litat a la població i ser responsables. “No donar menjar als senglars ni entrar en contacte amb ells. Si trobeu algun senglar mort, no tocar i trucar al 112”, alerta l’investigador de la UAB. Recordem que Collserola ha quedat tancada al lleure per la Pesta Porcina Africana i Sant Cugat ha entrat en el radi de màxima restricció. La ciutat queda dins del radi de 6 quilòmetres on s’apliquen les mesures més estrictes, amb el tancament del medi natural i controls de bioseguretat.

Escolta-ho

Francesc Accensi

Escolta-ho

Francesc Accensi