Josep Amorós porta a les llibreries ‘Menú degustació’, l’obra guanyadora dels primers Roca Awards

L’escriptor santcugatenc publica el seu quart llibre, reconegut pel certamen literari que reivindica la literatura gastronòmica impulsat pels germans Roca

Josep Amorós publica la seva quarta obra, 'Menú degustació', guardonada en la categoria millor obra inèdita en català en la primera edició dels Roca Awards
Josep Amorós publica la seva quarta obra, 'Menú degustació', guardonada en la categoria millor obra inèdita en català en la primera edició dels Roca Awards / Foto: Cugat Mèdia
-->
Enllaç copiat al clipboard
03/11/25 a les 06:00h
 |  2 minuts de lectura
Secció: Cultura

L’escriptor i professor santcugatenc Josep Amorós torna a les llibreries amb ‘Menú degustació’, el recull de relats que li va valer el guardó a millor obra inèdita en català en la primera edició dels Roca Awards, el certamen literari dedicat a la literatura gastronòmica impulsat pels germans Roca. L’obra, publicada per Univers Editorial, s’estructura en quinze relats que s’assimilen als plats d’un menú degustació combinant narrativa, gastronomia i ingredients de la personalitat de l’autor.

En una entrevista al magazín ‘Faves comptades’, Amorós ha reconegut que el reconeixement dels Roca Awards té un valor especial: “És segurament el premi més important que guanyaré mai”, ha explicat. I és que ser un dels guanyadors del certamen li ha permès publicar l’obra amb Univers Editorial, una de les més potents del país.

Escolta l’entrevista

‘Menú degustació’ és el quart llibre de l’autor i neix d’una selecció de relats, molts dels quals ja havia escrit abans del premi, però que ha adaptat i acabat de cuinar amb l’objectiu de participar en certamen. El fil conductor és la gastronomia, és per aquest motiu que els quinze contes s’organitzen com si es tractés realment d’un menú degustació, amb aperitius de benvinguda, entrants, plats principals i postres. De fet, es tracta d’un menú que segons l’escriptor “es pot cuinar i oferir tal com està presentat al llibre.”

Amorós admet que aquesta estructura respon a criteris de màrqueting, un sector que coneix bé per la seva trajectòria professional. Per ajustar els relats a les bases del certamen, l’escriptor ha accentuat la presència de la gastronomia en els textos per apropar la narrativa al plaer gastronòmic, tal com feien alguns dels seus referents, com Josep Pla i Néstor Luján.

L’obra inclou relats on, més enllà de la gastronomia, la música, el sexe, la publicitat i les relacions humanes tenen un paper protagonista. Amorós ha destacat que tots els contes “van de relacions, de relacions que s’engeguen o que es trenquen”, i ha reconegut que, tot i no identificar-se literalment amb cap personatge, tots contenen una part d’ell mateix.

A més, en un dels relats, ‘El retrat de Dorian’, l’autor fa una picada d’ullet a Sant Cugat, la ciutat on viu des del 1977. Els més observadors, fins i tot hi podran reconèixer un restaurant de Valldoreix.

La primera presentació del llibre serà el 12 de novembre a les 19 h la llibreria La Salvatge de Sant Cugat, en un acte conduït per Juanjo Cortés, historiador i president de l’EMD de Valldoreix.