Sant Cugat comptarà amb un nou seguici de Festa Major. Serà el Seguici del Ram, que tindrà lloc el 29 de juny, per Sant Pere, i que serà protagonitzat per infants i joves. El punt de sortida serà la Llar d’Avis de la Parròquia, a les 11 h. D’aquesta manera, es vol reconèixer la feina que fan les àvies de la residència, que cada any munten els rams que s’utilitzen durant el ball del ‘Paga-li, Joan’. El recorregut del seguici avançarà pel centre de la ciutat fins a les portes del Monestir, a la plaça d’Octavià. Serà un seguici festiu complet, amb entremesos, acompanyament musical a càrrec de l’Escola de Música Tradicional de Sant Cugat i un esclat final. Com el seu nom indica, el seguici portarà el ram de flors que en Joan, el gegant de Sant Cugat, lluirà durant el dia de Sant Pere.
Els entremesos del nou seguici
L’objectiu d’aquest nou seguici és posar al centre els infants i joves perquè siguin protagonistes de la Festa Major, i així també visibilitzar el treball de les seccions infantils de les entitats. L’ordre dels entremesos durant el seguici serà el següent:
El seguici, a més, anirà presidit per representants de Consell d’Infants i del Consell de Joves de Sant Cugat, que seran els encarregats de portar el ram del gegant. Les diferents entitats de cultura popular que participaran en aquest nou seguici han explicat, en una roda de premsa de presentació de la iniciativa, com funcionarà cada entremès.
Una proposta que fa anys que es treballa
Com ha explicat Irene Llamas, membre de la Coordinadora d’Entremesos de Cultura Popular i Tradicional, la idea de fer un seguici protagonitzat per infants i joves es remunta al 2021. En el marc de reunions per fer evolucionar els seguicis de Festa Major, la Coordinadora va considerar convenient obrir un nou espai dins de la festa grossa de la ciutat. La voluntat de la Coordinadora i de la Comissió de Seguiment del Seguici, però, no era crear un seguici que exclogués els infants i joves de la resta (el d’inici, el nocturn i el de Sant Pere). L’objectiu és crear un seguici “propi i amb identitat”, no una còpia reduïda dels seguicis ja existents. Per altra banda, la Coordinadora fa una crida a la participació a les persones que habitualment no formen part de les entitats de cultura popular i tradicional. En aquest sentit, hi haurà dos entremesos que faran assajos oberts. Per a més informació, els interessats poden escriure al correu info@tradicionalsantcugat.cat.
El pressupost
La previsió de la Coordinadora era que es necessitaven 20.000 euros per impulsar aquest nou seguici. D’aquests 20.000, 1.800 euros corresponen a la despesa recurrent. La xifra és elevada perquè, en tractar-se d’un nou seguici, les entitats han de comptar amb nou material i nou vestuari, entre d’altres. Finalment, però, la Coordinadora comptarà amb 10.000 euros: 5.000 de la seva butxaca i 5.000 més aportats per l’Ajuntament. Segons ha explicat la Coordinadora, aquesta limitació econòmica ha provocat que el seguici no “surti tal com l’havien pensat”. Això sí, existeix un compromís del consistori de millorar l’aportació econòmica cada any. Per altra banda, la Coordinadora ha demanat una subvenció a la Diputació de Barcelona que està pendent de resoldre’s.