Amb el Dilluns de Pasqua com a punt culminant, les pastisseries de Sant Cugat viuen des de fa dies una activitat frenètica per satisfer la demanda de mones, el dolç estrella de la Setmana Santa. En una època en què les tradicions s’adapten i evolucionen, la mona de Pasqua continua essent un dels rituals més esperats per la canalla, i no tan canalla, a la ciutat. Carles Boix, de la pastisseria La Palma, i Maria Agustí, de la pastisseria Milfulls, han passat pel magazín ‘Faves comptades’ per explicar com viuen aquests dies i quines són les preferències dels santcugatencs.
“És una setmana complicada per a nosaltres”, comenta Carles Boix. “La gent tendeix a marxar per Setmana Santa, i llavors el dilluns venen a buscar la mona pel fillol”. Mentre les figures de xocolata es preparen amb dies d’antelació, els pastissos es fan el mateix dia per garantir frescor, expliquen els pastissers. El repte més gran és satisfer les demandes d’última hora: “Si ens ho diuen cinc dies abans, millor. Sinó, ens podem veure sobrepassats”, asseguren.

Carles Boix, de la pastisseria La Palma i Maria Agustí, de la pastisseria Milfulls, a l’estudi Ramon Barnils de Ràdio Sant Cugat / Cugat Mèdia
Les preferències de la clientela són variades. “Hi ha gent previsora que sap quina mona vol i la figura que li agrada al fillol, i d’altres que venen a última hora a veure què queda”, explica Agustí. Boix hi coincideix: “Les peticions cada cop són més variades. Abans hi havia un personatge que tothom volia, ara cada nen vol el seu personatge preferit”. Davant d’aquesta varietat, si la petició es fa amb prou temps, les pastisseries s’adapten. Aquest any, entre les demandes més populars hi ha ‘Lilo & Stitch’ i ‘Frozen’. “Ens envien fotos i hem de recrear-les a les mones. A vegades ni sé qui és el personatge!”, riu la Maria Agustí, a qui aquest any li han demanat una mona de Trollhunters. Les temàtiques esportives també triomfen: escuts del Barça, pilotes de bàsquet i, fins i tot, estics d’hoquei.

Les mones de ‘Lilo & Stitch’ i ‘Frozen’ són algunes de les més demanades aquest any a la pastisseria Milfulls / Cugat Mèdia
Tot i que les figures i els personatges de fantasia dominen, algunes pastisseries aposten per recuperar receptes tradicionals. És el cas de la mona Cristina que fan a La Palma, que els hi ha valgut el segon premi a la millor mona de Pasqua tradicional 2025 de Catalunya. Es tracta d’un brioix amb ou dur que es regalava als fillols segons la seva edat, per cada any hi havia un ou. “Molts clients la demanen per curiositat o per recordar la seva infantesa”, explica Boix. Més enllà dels ingredients tradicionals, també hi ha una creixent demanda de mones adaptades a necessitats específiques, com opcions sense sucre per als més petits, una de les més demanades a Milfulls. Pel que fa als preus, els pastissers reconeixen que la pujada del cacau, un 30% en el darrer any, i altres matèries primeres els ha obligat a ajustar-se. “Intentem repercutir el mínim en el client. Aquí a Sant Cugat, la gent valora la bona pastisseria”, apunten tots dos. Els preus oscil·len entre els 35 i els 45 euros per un pastís per a 8 o 10 persones i 55 euros per ous de xocolata personalitzats.

