L’exèrcit inicia els operatius contra la pesta porcina a Collserola

L'estació de desinfecció més gran s'ubica a Can Coll, a tocar de Sant Cugat

-->
Enllaç copiat al clipboard

Joan Garcia

Apassionat de l'esport santcugatenc, amant de veure i viure la informació les 24 hores. Ritme, dinàmica i inèrcia. Jugues?  

Llegir-ne més

Apassionat de l'esport santcugatenc, amant de veure i viure la informació les 24 hores. Ritme, dinàmica i inèrcia. Jugues?  

Llegir-ne més
02/12/25 a les 12:22h
 |  2 minuts de lectura
Secció: Societat

La Unitat Militar d’Emergències (UME) de l’exèrcit espanyol ha muntat aquest dimarts el centre d’operacions per controlar el brot de pesta porcina africana (PPA) al Centre de Fauna de Torreferrussa, de Santa Perpètua de la Mogoda. Aquest centre de recuperació d’animals salvatges protegits, que també és la seu d’Agents Rurals, forma part del dispositiu per evitar que el virus s’estengui a altres zones o a granges de porcs. L’UME està integrada per 25 vehicles i 155 efectius finalment, després d’ampliar amb una quarantena de professionals més de la base de Saragossa. Aquesta incorporació prové del Grup d’Intervenció en Emergències tecnològiques i mediambientals (GIETMA), integrat dins l’UME.

Aquest desplegament se suma als més de 400 efectius que treballaran durant aquesta setmana a Collserola per contenir el brot. El dispositiu de contenció està format per Agents Rurals, Mossos d’Esquadra, Protecció Civil, Policia Local, Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) i UME.

Fa tot just una setmana que es va trobar el primer dels dos cadàvers de porc senglars infectats, a l’entorn del campus de la UAB.

L’estació de desinfecció, a tocar de Sant Cugat

El segon punt d’actuació és a Can Coll, a la frontera de Sant Cugat amb Cerdanyola. Allà s’ha ubicat l’estació més gran de desinfecció dels efectius que treballen a la zona afectada, ha comprovat in situ Cugat Mèdia. Un recinte clau per preservar els professionals, civils i militars, com a pas final després de pentinar el terreny, en quadrícules de 300 metres quadrats amb gran volum de vegetació. La descontaminació és la tercera fase després de la captura dels animals i el posterior trasllat al crematori. La desinfecció dels efectius és vital per evitar la propagació del brot més enllà de la zona zero.

Un vehicle de la UME, operant aquest dimarts
Imatge de la Gal·leria 1
Un camió de la UME, a l’entorn de Torreferrussa
Imatge de la Gal·leria 2
Retrocedir Avançar

La incursió dels veterinaris europeus

La Comissió Europea ha desplegat aquest dimarts l’Equip d’Emergència Veterinària de la Unió Europea (EUVET) per “donar suport a les autoritats nacionals i locals” a contenir i atacar el brot a Collserola. L’executiu comunitari ha afirmat que “monitora molt de prop” la situació i que està en contacte amb les autoritats. Brussel·les també ha demanat als tercers països que “respectin” el principi de regionalització en les exportacions del sector porcí.

La radiografia del Parc Natural de Collserola

El magazín ‘Faves comptades’ ha entrevistat Raimon Roda, director gerent del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola, per analitzar quina és la situació del parc davant d’aquesta emergència sanitària.

Escolta l’entrevista