Manel Guirado (cuiner): “Les croquetes van passar de ser una exquisidesa a una recepta d’aprofitament total”

En el Dia Interancional de la Croqueta, el cuiner santcugatenc ens parla de l'origen i els secrets d'un dels plats més típics de casa nostra

250116_croquetes_diainternacional_a-wikimediacommons.jpg
Dia Internacional de la Croqueta / Foto: Wikimedia Commons
-->
Enllaç copiat al clipboard
16/01/25 a les 18:17h
 |  1 minut de lectura
Secció: Podcast

El cuiner, sommelier, professor de gastronomia i coordinador de l’Aula Gastronòmica de Sant Cugat, Manel Guirado, ha passat pel Connectats per celebrar el Dia Internacional de la Croqueta. Tot i que el primer registre històric on es veu reflectit aquest plat, data de l’any 1817, específicament el dia 18 de gener, l’origen de les croquetes es trasllada a França a finals del s. XVII. Quan Antonin Cáreme, reconegut xef aleshores, va decidir presentar un plat de croquetes en un banquet per al príncep regent d’Anglaterra i el Gran Duc Nicolás de Rússia. Allò va meravellar de tal forma als nobles que el plat va ser batejat amb el nom de “Croquettes à la royale”.

Escolta-ho

Així, la croqueta era, en els seus inicis, un plat exclusiu de la noblesa, segons explica Guirado, i amb el pas de les dècades es va convertir en un menjar d’aprofitament que permetia alimentar-se de manera saborosa i barata a la vegada. Segons el cuiner santcugatenc, la recepta de la croqueta perfecta compta amb tres elements clau: un farcit gustós, que pot ser de carn, peix o altres; una beixamel que mantingui un bon equilibri entre el sabor i la textura, que ha de ser cremosa; i un embolcall d’arrebossat ben cruixent.

El cuiner Manel Guirado als exteriors dels estudis de Ràdio Sant Cugat / Cugat Mèdia