El Parc de Collserola pren mesures per combatre els ailants


  • Comparteix:

Aspecte de l'ailant (Ailanthus altissima)

Aspecte de l'ailant (Ailanthus altissima)

El Consorci del Parc de Collserola intenta combatre una plaga d'ailants, uns arbres d'origen asiàtic que es van plantar fa mig segle i que ara amenacen de desplaçar la flora i la fauna autòctones. Per evitar que s'expandeixin més i que arribin a les zones verges, els tècnics del parc ja han començat a eliminar-los mitjançant un herbicida biodegradable. El tram de la Rabassada que passa per la Floresta i les Planes és una de les zones més afectades de Sant Cugat.

Els ailants, també coneguts com a malabres, són uns arbres originaris de la Xina que es van plantar a la serra de Collserola fa 50 anys per enfortir talussos a les carreteres i evitar l'erosió. Actualment ocupen unes 40 hectàrees de la serra, i la seva presència ocupa l'espai de les espècies autòctones, com l'alzina, el pi i l'arboç.

Els ailants són visibles a tota la serra de Collserola, especialment a les àrees més poblades de Barcelona, com són els voltants de la carretera de Vallvidrera i les rodalies del cementiri. La zona de Sant Cugat més afectada és la part alta de la Rabassada, des del coll de l'arola al Tibidabo fins al casino de Rabassada, passant per les Planes i la Floresta.

Després d'una dècada d'investigació, els tècnics han arribat a la conclusió que el problema no se soluciona talant-los, ja que tenen la capacitat de rebrotar a partir de les arrels.

El tècnic del Parc de Collserola, Joan Vilamú, explica a Cugat.cat el problema principal dels aliants.

Joan Vilamú

Es muiltipliquen per lllavors o per rebrots d'arrel. Talant-los lúnic que s'aconseguia era eliminar la part superior, però seguien creixent.


Segons Vilamú, la solució més efectiva és l'enverinament dels ailants amb un herbicida biodegradable perquè no es reprodueixin més.

Joan Vilamú

La possible solució és a través d'herbicides. L'època més efectiva és de primavera a tardor.




De totes maneres, aquest és un tractament molt costós i per això és un procés molt lent. Ara, assegura Vilamú, que l'estratègia actual és evitar l'expansió massiva i evitar que arribin a zones verges. Vilamú envia un missatge de prevenció demanant que tant particulars com Ajuntaments no plantin més ailants.



  • Comparteix:

COMENTARIS

Miro la notícia a un diari i surt la llista d'herbicides emprats, entre ells n'hi ha un que és un organoclorat -parent de l'agent taronja o de les dioxines-. Em sembla vergonyós que a aquestes pestes de la química els gerents del parc de collserola li diguin "biodegradable". El que són és biodesagradables.

Miquel. Enviat el 24/nov/08


Més encara, l'altre herbicida emprat conté mercuri. S'ha de ser poc considerat per anar tirant mercuri al medi natural.

Miquel. Enviat el 24/nov/08


OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.