Dues grues traslladen el xiprer de Can Quitèria en una operació de quasi tres hores

Dues grues de gran tonatge mouen l'arbre amb totes les seves arrels.

Municipal

Publicat el 27/abr/04 per Ester Castanyer

El procés de trasllat del xiprer de Can Quitèria ha començat aquesta tarda, amb la voluntat de replantar-lo dins la mateixa finca però uns metres més enllà de la seva ubicació actual, i permetre així la construcció d'un aparcament soterrat en el mateix solar. Segons dos informes tècnics, aquesta és la millor manera de garantir la pervivència d'aquest arbre centenari. El trasllat de l'arbre es farà amb una tècnica innovadora que consisteix en moure l'arbre amb totes les seves arrels, i podria allargar-se fins demà.

La construcció d'un aparcament soterrat de 356 places davant la Masia de Can Quitèria ha plantejat la necessitat de moure aquest arbre centenari per tal de poder-lo conservar. Així ho han posat de manifest un parell d'informes tècnics, que estimen la construcció dels murs de formigó necessaris per fer el pàrquing, podrien provocar un embassament d'aigua que acabaria negant les arrels de l'arbre.

El trasllat de l'arbre, que es replantarà davant de la masia uns 20 metres més enllà de la seva ubicació actual, ha començat aquesta mateixa tarda amb un objectiu clar: garantir-ne la preservació. Escoltem Eduard Pomar, tinent d'alcalde de Medi Ambient.

Eduard Pomar

La prioritat de Medi Ambient era el manteniment del xiprer, i hem estudiat si era possible el trasllat, i quan hem tingut garanties que sí, ho hem autoritzat.


Per dur a terme aquesta tasca, que va a càrrec de les empreses Jardineria Massoni, SL, i AIG Arbol Investigación y Gestión, SL, s'ha optat per una tècnica innovadora que consisteix en treure l'arbre amb totes les arrels i traslladar-lo amb dues grues de gran tonatge. Segons Pomar, aquesta tècnica ofereix un alt percentatge d'èxit.

Eduard Pomar

És un trasllat d'uns 20 metres i es fa amb dues grues de grans dimensions. És un procés costós i lent però que s'ha fet ja en altres ocasions amb bons resultats.


A causa de la complexitat del procés, podria ser que el trasllat de l'arbre no pogués completar-se avui i que s'hagi d'acabar demà al matí.

Un cop trasplantat el xiprer, s'iniciaran les obres de construcció de l'aparcament, que tindrà 118 places de rotació i 238 de propietat. L'empresa promotora és Construcciones Alcaraz i els treballs podrien allargar-se entre dotze i divuit mesos, aproximadament.

Recordem que la decisió de moure aquest arbre ha provocat diferent polèmiques ciutadanes, d'alguns veïns contraris a traslladar el xiprer per poder construir un pàrquing. Des del Grup de Natura, de la seva banda, han demanat al consistori que, en casos que afecten el patrimoni, es consulti els ciutadans.