Sant Cugat engegarà, el dia 1 de juny, la campanya de prevenció d'incendis forestals

La campanya s'ha avançat enguany, degut l'elevat risc d'incendis que pateixen moltes comarques de Catalunya

Municipal

Publicat el 27/mai/05 per Ester Castanyer

Aquest proper dimecres, 1 de juny, entra en vigor la campanya de prevenció d'incendis forestals 2005, que enguany s'ha avançat uns dies davant l'elevat risc d'incendis. L'Ajuntament, el Consorci del Parc de Collserola i els diferents cossos de seguretat treballen des de ja fa dies per ultimar totes les mesures com les franges de protecció, la revisió dels hidrants o l'adequació del parc d'estiu dels Bombers de la Generalitat, a Can Ribes. També es fa una crida, com és habitual, a la responsabilitat per part de tots els ciutadans.

Sota el títol 'Tu pots evitar-ho', la campanya de prevenció d'incendis arriba, aquest any, més d'hora i amb més senyals d'alerta que en els darrers anys. I és que la manca de pluges d'aquest hivern fa que el sotabosc estigui molt sec i es converteixi en un combustible altament inflamable i per tant, en un important factor de risc.

Així ho ha posat de manifest Antoni Làzaro, cap d'Àrea Bàsica d'Emergències del Vallès Occidental, que ha explicat que, a data d'avui, ja s'han fet quasi tants serveis com en tota la campanya passada, tot i que afortunadament això no ha suposat la mateixa equivalència pel que fa al nombre d'hectàrees cremades. Una dada més preocupant és la del nivell de risc d'incendis actual, que supera el del 1994, un dels pitjors anys pel que fa a focs forestals a Catalunya, entre ells el que va cremar 165 hectàrees de bosc a la Floresta i les Planes. Escoltem Antoni Làzaro.

Antoni Làzaro

Tenim realment una situació bastant desfavorable. Si veiem la comapració amb el 94, un dels anys pitjors de la història, avui estem per sobre en quant a risc.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



La campanya de prevenció d'incendis forestal contempla, com és habitual, la revisió i adequació de franges de protecció de les urbanitzacions més properes al bosc, les franges de protecció de camins i la revisió dels hidrants disponibles al municipi. També es disposa d'un total de 15 torres de vigilància distribuïdes per dins i per fora del Parc de Collserola, i des de l'Ajuntament s'estan ultimant els treballs de millora i adequació del parc d'estiu dels Bombers, a la Masia de Can Ribes. Aquest any, a més, s'ha engegat un pla especial per al sector de la Torre Negra, tal i com explica el cap de servei de Medi Natural del Consorci de Parc de Collserola, Lluís Cabañeros.

Lluís Cabañeros

Tenim un encàrrec específic pel tema de la Torre Negra, respectant al màxim la filosofia d'aquest espai i intentant que no pugui cremar-se.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Com és habitual, també hi haurà grups de vigilància fixa i mòbil integrats pels diferents cossos de seguretat com els Bombers, Policia Local, Protecció Civil i el Grup d'Intervenció de l'ADF. El tinent d'alcalde de Medi Ambient, Eduard Pomar, ha explicat que també es treballa en els Plans d'Autoprotecció de les diferents urbanitzacions i ha anunciat la voluntat de començar a treballar també en plans d'evacuació per als nuclis més aïllats del terme municipal.

Eduard Pomar

En col·laboració amb la Diputació vol encarregar la redacció de plans d'evacuació de les urbanitzacions més aïllades del terme municipal.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Tot això es complementa amb una campanya d'informació i sensibilització dels ciutadans, ja que segons l'alcalde, Lluís Recoder, en aquesta lluita és imprescindible la responsabilitat i la col·laboració de tothom.

Lluís Recoder

Per evitar patir alguna desgràcia cal estar preparats i destinar-hi recursos, però tot això no servirà de res si no hi ha un grau de responsabilitat elevat per part del conjunt dels ciutadans.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



És per això que s'han editat fulletons informatius amb els consells necessaris per evitar un foc forestal i per actuar, en cas d'incendi, i està prevista també una campanya informativa amb anuncis a la revista municipal i a través de diferents mitjans d'informació del municipi.