Inauguren la nova escultura a Rafael Casanova, obra de l'artista Antoni Roselló


  • Comparteix:

El monument substitueix l'antic monòlit i és el primer resultat del Programa d'Escultura Pública

El monument substitueix l'antic monòlit i és el primer resultat del Programa d'Escultura Pública

La plaça Rafael Casanova ha estrenat aquest dimarts la nova escultura dedicada al conseller en cap de Barcelona l'any 1714, obra de l'artista Antoni Roselló. La peça, estructurada en tres elements d'acer oxidat, substitueix l'antic monòlit que presidia la plaça, i pretén ser un reconeixement a un dels principals símbols de la lluita per les llibertats nacionals de Catalunya.

Unes 70 persones, entre ciutadans i autoritats municipals, han inaugurat aquest dimarts la nova escultura dedicada a Rafael Casanova a la plaça que porta el mateix nom. El conjunt escultòric, creat per l'artista Antoni Roselló després d'un concurs públic, està format per tres peces independents d'acer oxidat de 2'26 metres d'alçada per dos metres d'amplada, i té inscripcions on es llegeix el nom del que va ser conseller en cap de Barcelona durant l'ocupació de les tropes de Felip V, i el número 1714, any en què van succeir aquells fets històrics.

En nom de l'Ajuntament, el tinent d'alcalde de Presidència, Joan Recasens -que ha presidit l'acte en substitució de l'alcalde- ha volgut destacar la importància de treballar a favor dels referents nacionals de Catalunya 'en un moment fonamental, en el qual el país es juga el seu futur dels propers anys'. Per a Recasens, 'és bo que Sant Cugat dignifiqui la seva figura amb aquesta magnífica escultura'.

De la seva banda, la tinent d'alcalde de Cultura, Àngels Solé, ha explicat el sentit simbòlic que es vol donar a aquest nou monument, el primer del Pla d'Escultura Pública de l'Ajuntament.

Àngels Solé

Els catalans creiem en els símbols de forma positiva, per enriquir les persones i els col·lecrtius i per promoure la cohesió social. L'escultura d'abans, que també homenatjava la figura de Casanova, no era suficient.


La renovació de l'escultura de Rafael Casanova forma part d'un dels acords del pacte de govern entre CiU i ERC. El portaveu municipal republicà i tinent d'alcalde d'Afers Interdepartamentals i Medi Ambient, Eduard Pomar, ha dit que s'ha aconseguit dignificar un dels principals símbols nacionals de Catalunya.

Eduard Pomar

Volíem tenir un monument digne, acord a la figura del màxim representant polític de Catalunya el 1714. El resultat és molt digne i supera amb escreix les expectatives.


Pel que fa a l'oposició, l'acte ha comptat amb la presència de representants del PSC. El regidor socialista, Pau Calsamiglia ha remarcat el valor dels elements simbòlics 'per lligar el passat, la nostra història, amb un futur immediat'.

L'acte d'inauguració de l'escultura a Rafael Casanova ha comptat amb la presència de nombrosos polítics locals i representants d'entitats i institucions de la ciutat, però no hi ha hagut representació d'ICV-EA ni del PP.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.