S’acosten dies d’àpats importants que combinen a la perfecció amb vins de molts tipus diferents. De totes les combinacions possibles i criteris n’ha parlat Oleguer Martí, propietari de Vins Noe, al magazín ‘Sant Cugat a fons’.
L’escudella i carn d’olla marida amb el cava
L’escudella i la carn d’olla, un àpat clàssic català pel dia de Nadal, és recomanable acompanyar-la d’un cava. Des del principi fins al final. Per a l’aperitiu, es pot començar amb un cava més afruitat. Donat que la carn d’olla és una carn bullida i no guisada, el cava, segons Martí, combina molt millor que un vi negre, per exemple. En aquest cas, pel plat principal, el tipus serà de llarga criança, un Gran Reserva. Per acabar l’àpat i acompanyar els torrons, s’aconsella un cava semi-dolç.
Per un àpat més voluminós, vins amb més personalitat
Si de primer s’ofereixen amanides o mariscs, viatgem cap als vins del nord: tant un Ribeiro com un Albariño acompanyaran molt bé. A continuació, les carns guisades solen agafar el protagonisme i ja caldria treure un vi amb potència, com pot ser un bon Priorat, un que contingui un alt component de Garnatxa, per exemple. A les postres, recuperaríem el cava semi o dolç.

