El ple municipal, a favor de celebrar un referèndum sobre la monarquia


Temes relacionats

La concentració a favor d'una república reuneix més de 400 persones ( 3/jun/14)


  • Comparteix:

El rei Joan Carles i el Príncep Felip, durant l'acte central del Dia de les Forces Armades / Foto: ACN

El rei Joan Carles i el Príncep Felip, durant l'acte central del Dia de les Forces Armades / Foto: ACN

El ple de Sant Cugat demana un referèndum sobre la monarquia i una reforma constitucional, ja que considera esgotat el model d'estat actual. La petició arriba a través d'una moció aprovada aquest dilluns amb els vots a favor d'ICV-EUiA, el PSC i la CUP, l'abstenció de CiU i els vots en contra del PP. La federació nacionalista només ha votat a favor en el punt en la defensa del dret a decidir de Catalunya.

Les formacions que hi han votat a favor no accepten un relleu monàrquic automàtic mitjançant una Llei orgànica i demanen que s'obri l'oportunitat democràtica de consultar la ciutadania i debatre sobre el model d'estat. També considera que, amb l'abdicació del rei Joan Carles, es posa de manifest la fi de règim dels darrers 40 anys.

D'aquesta manera, el text estableix que la ciutadania, amb els seus vots, ha de decidir la forma d'Estat que prefereix, com també el sistema polític i el model econòmic i social que desitgen. Per això, el ple reclama a l'Estat espanyol que impulsi un procés constituent per plantejar la república i un altre model d'estat utilitzant tots els mecanismes previstos a la Constitució espanyola. El portaveu d'ICV-EUiA, Joan Calderon, assegura que un referèndum obriria la porta a un debat entre democràcia i monarquia.

Joan Calderon

Els dos grans partits espanyols s'han posat d'acord perquè res canviï. Cal un referèndum entre democràcia i monarquia.


El PP ha defensat l'actual model d'estat. Segons els populars, la successió de Joan Carles no és motiu suficient per engegar un procés de reforma constitucional. El portaveu del PP, Jordi Carreras, creu que la monarquia ha estat útil per a l'Estat espanyol.

La moció també declara que cal continuar el procés per l'exercici del dret a decidir i que el poble de Catalunya s'expressi en llibertat el 9 de novembre. És en aquest punt on CiU ha votat a favor. A la resta, s'ha abstingut perquè considera que és un debat que pertoca al poble espanyol i no al català.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.