La uaSC, en lluita contra les síndromes de Sensibilitat Química Múltiple

La SQM és una síndrome que es presenta vinculada a components que es troben en ambientadors i desinfectants / Foto: Gencat.cat

Política

Publicat el 26/jun/14 per Mar Castro

La uaSC vol que Sant Cugat es converteixi en una ciutat sensibilitzada amb les síndromes de Sensibilitat Química Múltiple (SQM) i Electro-Hiper-Sensibilitat (EHS). La formació municipal, que no té representació al ple, demana a l'Ajuntament que presenti una moció institucional per reclamar a l'OMS el reconeixement d'aquestes malalties, com ja ha fet, asseguren en un comunicat, el consistori de Sabadell.

La uaSC proposa crear un espai a la web de l'Ajuntament on hi aparegui el calendari i zones de la ciutat on es portaran a terme actuacions susceptibles d'incidir negativament als afectats per aquestes síndromes com:

- Fumigacions.

- Pintat de senyals viàries.

- Envernissat o pintat de mobiliari urbà.

- Asfaltat de carrers.

- Demolició d'edificis.

Sensibilitat Química Múltiple
Segons explica el departament de Salut de la Generalitat, la sensibilitat química múltiple (SQM) és una síndrome complexa que es presenta com un conjunt de símptomes vinculats a diversos agents i components que es troben al medi ambient (ambientadors, desinfectants, colònies, suavitzants). Aquestes reaccions es produeixen per una exposició a nivells tolerats per la majoria de les persones.

Actualment la SQM no està reconeguda com a malaltia. El fet que la majoria de casos detectats tinguin pocs aspectes comuns i presentin símptomes i graus d'afectació molt diversos fa que aquest trastorn sigui objecte d'intensos debats entre la comunitat científica. Aquest trastorn, molt més freqüent en dones, pot anar associat a la fibromiàlgia i a la síndrome de la fatiga crònica. Segons algunes teories, aquestes tres afeccions estan relacionades amb processos de sensibilització central que presenten diferents manifestacions clíniques.