El Consell de Governs Locals presenta al TC un conflicte contra la LRSAL


Temes relacionats

El govern aprova un decret per evitar que la LRSAL bloquegi els serveis municipals (17/jun/14)

Conesa vol més transparència i bon govern en la reforma local catalana (21/mai/14)

Conesa descarta que la reforma estatal afecti serveis municipals (29/mar/14)

El Consell de Governs locals reuneix les peticions per portar la reforma local al TC (18/mar/14)

Ple extraordinari el 5 de març per debatre el recurs al TC contra la reforma local (20/feb/14)

Els ajuntaments catalans presenten batalla judicial a la reforma local del PP (14/feb/14)


  • Comparteix:

Els alclaldes es van reunir a Sant Cugat el febrer passat

Els alclaldes es van reunir a Sant Cugat el febrer passat

El Consell de Governs Locals amb el suport de 2.302 municipis, entre ells Sant Cugat, ha presentat aquest dilluns al Tribunal Constitucional (TC) un conflicte en defensa de l'autonomia local contra la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local (LRSAL). D'aquesta manera, els consistoris volen evitar que es posi en marxa una llei que, diuen, posa en risc els serveis de proximitat i l'autonomia local.

En una entrevista a La Xarxa de Comunicació Local, el president del Consell de Governs Locals, Miquel Buch, ha subratllat que amb aquesta llei l'Estat espanyol castiga les administracions que fan bé la feina i perjudica els ciutadans a través dels ajuntaments.

Miquel Buch

És una involució social i política. L'economia no és excusa per castigar aquells que fem bé la feina. L'Estat vol castigar els ciutadans a través dels Ajuntaments.


Un centenar d'alcaldes i alcaldesses van aprovar el febrer passat a Sant Cugat un manifest de rebuig de la LRSAL. En la trobada, també es van aprovar els mecanismes perquè els ajuntaments se sumin a la iniciativa d'interposar el recurs.

Què suposa la LRSAL?
Amb l'argument de simplificar l'administració i fer-la sostenible, els ajuntaments només podran prestar els serveis marcats per la llei i aquelles competències delegades que estiguin acompanyades de partida pressupostària i no suposin una duplicitat. Per exemple, retira competències sobre escoles bressol, centres de música i serveis socials, entre molts d'altres.

El projecte també preveu uns terminis per a la reorganització de les competències. En matèria de salut, les competències relatives a la participació en la gestió de l'atenció primària corresponen a les comunitats autònomes i s'estableix un termini de cinc anys per materialitzar-ho. En el cas de la prestació de serveis socials, també ho atorga a les comunitats autònomes i marca un termini que acaba a finals del 2015. Pel que fa a la inspecció sanitària, el termini serà de sis mesos i ho assumiran els governs autonòmics.

La majoria absoluta del Partit Popular i els vots a favor del Partit Nacionalista Basc (PNB) i la Unión del Pueblo Navarro (UPN) van donar el suport a la reforma local.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.