El Grup de Natura i l'equip de govern es reuneixen per tancar 'ferides' sobre la decisió presa amb el xiprer de Can Quitèria


  • Comparteix:

Aquestes dies les màquines estan fent les rases per fer possible el trasllat.

Aquestes dies les màquines estan fent les rases per fer possible el trasllat.

El Grup de Natura i representants de l'àrea de Territori i Medi Ambient s'han reunit per mirar de tancar la polèmica oberta sobre el trasllat del xiprer de Can Quitèria. Més enllà de considerar si tècnicament, el trasllat de l'arbre és la millor opció, l'agrupació ecologista ha demanat a l'Ajuntament que en casos que afectin el patrimoni de la ciutat, s'obri un procés consultiu amb la ciutadania. Paral·lelament, sobre els terreny, aquests dies s'estan obrint les rases per fer possible el seu trasllat amb les màximes garanties pel xiprer.

Després que, a través d'un comunicat, el Grup de Natura del Club Muntanyenc s'oposés al trasplantament de l'arbre en considerar que 'la construcció d'un aparcament no pot ser prioritària sobre un element del patrimoni històric de la ciutat, catalogat i protegit', l'Ajuntament ha decidit reconduir la situació i explicar, personalment, el procés de reflexió i estudi seguit abans de prendre la decisió del trasllat.

La reunió pretenia explicar els informes que avalen la decisió i explicar per què s'ha acabat optant pel seu trasplantament. No obstant, el portaveu de l'agrupació, Kristian Herbolzheimer, ha explicat que no s'oposen el seu trasllat ni posen en dubte el mètodes escollit, sinó que retreuen a l'equip de govern que una decisió que afecta a un element patrimonial s'hagi pres sense comptar amb l'opinió dels ciutadans:

Kristian Herbolzheimer

Han reconegut que la desició s'ha fet de manera poc transparent. Demanen que s'obri un autèntic procés participatiu encasos que afectin el patrimoni.


El tinent d'alcalde de Medi Ambient, present a la reunió, ha explicat que s'ha pres en consideració la petició. Eduard Pomar no descarta que en properes actuacions que afectin elements patrimonials es puguin obrir consultes:

Eduar Pomar

Cal estudiar la petició. No descartem obrir un procès consultiu. A més, els hem explicat els estudis. Va ser una decisió presa en 6 o 7 mesos.


Sobre el terreny, aquestes dies s'estan obrint les rases que faran possible el seu trasllat. Es tracta que l'arbre i les seves arrels agafin el que s'anomena 'pa de terra' per garantir les millor condicions per l'arbre durant les operacions de trasplantament.

Eduard Pomar

Ara es fan les rases per fer el 'pa de terra'. Això durarà uns 10 dies o dues setmanes. És una operació delicada.


El Grup de Natura també ha volgut contestar les declaracions de l'alcalde posant en dubte l'entitat ecologista tingués cap informe tècnic que desaconsellés el trasllat del xiprer. Helbolzheimer retreu a Recoder que es pronunciï sobre un tema que no ha estat qüestionat. El tema de fons, reiteren és que una decisió d'aquestes característiques implica una responsabilitat històrica que no permet actuar de forma precipitada. Afegeixen que la ciutadania té el dret a participar en la decisió si afecta el patrimoni natural i històric de la ciutat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.