El govern espanyol exigirà a la Generalitat els papers de Salamanca sense propietari


Temes relacionats

El govern impugnarà la decisió de Madrid de no tornar tots els 'papers' de Salamanca (18/jun/14)

L'ANC només rebrà la meitat dels papers pendents de l'arxiu de Salamanca (17/jun/14)

Mascarell confia en tenir els 'papers' de Salamanca després dels comicis europeus (20/abr/14)

Tots els grups, menys el PP, reclamen el retorn dels documents municipals (17/feb/14)

Els últims 'papers de Salamanca' arribaran les properes setmanes (16/feb/14)

La Comissió de la Dignitat vol un retorn complet dels 'papers de Salamanca' (16/feb/14)


  • Comparteix:

Part dels papers de Salamanca resideixen a l'ANC, ubicat a Sant Cugat / Foto: ACN

Part dels papers de Salamanca resideixen a l'ANC, ubicat a Sant Cugat / Foto: ACN

L'executiu espanyol alça la veu al Congrés per remarcar que demanarà a la Generalitat el retorn dels papers de Salamanca sense legítims propietaris. El PP s'acull a la sentència del Tribunal Constitucional (TC) que estipula que els documents que no arribin als seus titulars lícits 'haurien de reintegrar-se en un arxiu de titularitat estatal' com el Centre de la Documentació Històrica, a Salamanca. Actualment, els lligalls catalans espoliats pel franquisme durant la Guerra Civil s'ubiquen a l'ANC de Sant Cugat.

En resposta parlamentària al PSOE, el govern espanyol ha reiterat que exigirà a la Generalitat la devolució dels documents que no ha pogut lliurar als seus propietaris, ja sigui per no trobar els hereus o per tractar-se d'organitzacions desaparegudes.

A l'última reunió del Patronat del Centre Documental de la Memòria Històrica, el ministeri espanyol de Cultura va detallar que es preveu el trasllat a Sant Cugat de 238 caixes, 350 llibres, 10 cartells, dues làmines, tres mapes i plans, quatre banderes, 10 pamflets i vuit targetes postals. Un volum per sota de la primera reclamació catalana, que va xifrar prop de 550 caixes de documents.

Al Congrés espanyol, el PP es remet a la sentència del TC de 2013 que, a banda d'avalar l'entrega al govern dels papers, també concreta la restitució a Salamanca d'aquells que no disposin de legítim propietari.

Fa mig any, l'Ajuntament va exigir al ministeri de Cultura espanyol els documents de l'arxiu municipal. Tots els grups, excepte el PP, van donar suport a la moció, que va trobar 'injustificable' que aquests papers encara no hagin retornat al seu titular.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.